Şanlıurfa’dan çeşitli zamanlarda İstanbul, Ankara, İzmir, Gazinatep, Adana, Mersin, Bursa başta olmak üzere Türkiye’nin farklı illerine yerleşen ve bu bölgelerde Şanlıurfa’nın kültürünü, örf ve adetlerini kaybetmeyen Urfalılar Şanlıurfa ile bu iller arasında kültür köprüsü vazifesini de görüyorlar. Şanlıurfalılar vakıf ve dernek adı altında yaşadıkları illerde akrabalık bağlarını ve kültürlerini yaşatmak amacıyla da bir araya gelebilmişlerdir. Ancak bu derneklerin bazılarının çok aktif olması dikkat çekiyor.

                2005 yılında Ankara’da kurulan kısa adı ŞANDER olan Şanlıurfalılar Derneği Başkanlığını 2 yıldır yapan ankarada oteller zinciri bulunan  işadamı Mehmet Çiçek ve yönetim kurulu üyelerinin birlik ve beraberlik içinde, Başkent Ankara’da yaşayan hemşerilerimizin bir araya getirilmesi, tanıştırılması ve dayanışmasını Şanlıurfa ile Ankara arasında Urfalılar arasında da köprü görevini de başarılı ile yerine getirmektedir.

Dernek Başkanı Mehmet çiçek’in Daha önce Kızılay’da 20 metrekarelik küçük bir büroda faaliyetlerini sürdüren derneğe kendine ait yeri ücretsiz tahsis etmesi ile şu anda Turan Güneş Bulvarına yakın bir yerde çok geniş ve güzel bir ofiste faaliyetlerini sürdürüyor.

Şanlıurfalılar Derneği Kadın, yaşlılara yönelikde bir çok faaliyet yaptığını görüyoruz..Bunlardan Kadın Platformu tarafından “Dünya Kadınlar Günü” ve “Öğretmenler Günü” nedeniyle“Sıra Gecesi” ekibi eşliğinde müzikli eğlence programları  ve  18-24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası çerçevesinde Ankara 75. Yıl Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde Sıra Gecesi düzenlenmesi Urfalılar arasında hep takdir topladı.  Dernek Başkent Ankara’da yaşayan Şanlıurfalıların bir araya getirilmesi, tanıştırılması ve öğrencilerin eğitimlerine katkı amacıyla son üç yıldır artık geleneksel hale gelen bir çok “Sıra Gecesi”organizasyonları düzelenledi ve düzenlemeye de devam ederek Şanlıurfa’nın kültürünü Ankara’da yaşatıyor.

                Şanlıurfalılar Derneği en önemli faaliyetlerinden biri de Ankara’da eğitim gören Şanlıurfalı üniversite öğrencilerin eğitimlerine destek olması dikkat çekmektedir.

Dernek her yıl yardımsever Şanlıurfalıların desteğiyle Şanlıurfalı öğrencilere burs vermektedir. Son dört yılda Derneğin verdiği burstan 250 öğrenci yararlanmış, Derneğin bursundan yararlanan öğrencilerden 10’u doktor, 12’si Eczacı, 15’i mühendis, 25’i öğretmen yaklaşık 25’i de değişik meslekten olmak üzere 87 öğrenci okullarından mezun olarak hayata atılmışlardır. Bu öğrenciler derneğin kendilerine verdiği desteği hayatları boyunca unutmayacaklar ve iş sahibi olan bu 87 kişi de mutlaka görev yaptığı bölgelerde fakir şanlıurfalı öğrencileri bulup burs vererek okumalarına deste vereceklerdir.

                Şanlıurfalılar Derneğinin Başkanı Mehmet Çiçek’in ve yönetiminin başarılı işlere imza atması Urfalılar tarafından ve yetkililer tarafından takdir topluyor.

Dernekte birlik ve beraberlik olunca hedef de büyük oluyor. Şanlıurfalılar Derneğinin en büyük hedeflerinden biri ise Başkent Ankara’da bir “Şanlıurfa Kültür Merkezi”nin hayata geçirilmesi olduğunu öğrendim. Temennimiz siyasilerimizin, yerel idarecilerimizin desteği ile gerçekleşmiş olur.

Ankara, Atatürk Kültür Merkezi’nde 18-21 Mayıs 2017 tarihlerinde Şanlıurfa Tanıtım Günleri düzenleniyor. Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Şanlıurfa’nın 13 İlçe Kaymakamlığı ve ilçe belediyeleri ile 50’ye yakın kamu kurum ve kuruluşu ile meslek odaları katılacağı etkinlik Atatürk Kültür Merkezi’nde 2 bin 700 metrekarelik alanda gerçekleştirilecek. Tanıtım Günleri’ne ayrıca Şanlıurfa’daki işletmeler ve esnaflar Şanlıurfa’ya ait yöresel gıdalar, el sanatları ürünleri, tarım ürünleri tanıtım ve satışını da yapılacak, Urfa sanayi ve tarımsal altyapısı, Urfa mutfak kültürü gibi konularda sunumların yapılacak, sergiler, uygulamalı el sanatları gösterileri, tiyatrolar, konserler gibi birçok etkinlik gerçekleştirilecek. Şanlıurfa tanıtım günleri kapsamında 19 Mayıs 2017 günü Şanlıurfalı sanatçı Ferhat Göçer de bir konser verecek.

Şanlıurfalılar Derneği’de Ankara’da 18-21 Mayıs 2017 tarihlerinde yapılacak olan 'Şanlıurfa Tanıtım Günleri' programının başarılı geçmesi için yoğun çalışma içinde bulunuyor. Şanlıurfa Valiliği ile işbirliği halinde şanılurfayı tanıtma çabası içindeler.

Şanlıurfa Valiliği, Tüm Belediyeler, Kaymakamlar 50’ye yakın Kurum ve kuruluşun destek verdiği bu muhteşem organizasyon urfanın tanıtımına büyük katkı sağlayacaktır. Bu tanıtımları İstanbul, İzmir başta olmak üzere diğer iller izleyecektir.