Dün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Diyarbakır Bölge Müdürlüğü Şanlıurfa'ya ait 2012 yılı kasım ayı motorlu kara taşıtları istatistiklerini açıkladı.
2011 yılında Şanlıurfa'da 212 bin 268 olan araç sayısı yüzde 7,16 oranında artarak 227 bin 472'ye yükseldi. Şanlıurfa'da bin 403 araç artışı oldu. Şanlıurfa'da araçların cinsine göre dağılımda ise 84 bin 942 adet otomobil, 6 bin 972 adet minibüs, bin 285 adet otobüs, 23 bin 606 adet kamyonet, 14 bin 689 adet kamyon, 65 bin 623 adet motosiklet, 29 bin 961 adet traktör ve 394 adet özel amaçlı araçtan oluştu.Şanlıurfa'da ADNKS 2011 verilerine göre nüfusu 1 milyon 716 bin 254 olarak belirlendi. 2012 yılı kasım ayı verilerine göre Şanlıurfa'da 227 bin 472 araç bulunuyor. Bu araçların 84 bin 942 adedini otomobil oluşturuyor. Bu verilere göre Şanlıurfa'da yaklaşık 8 kişiye bir araç, ortalama 20 kişiye de bir otomobil düşüyor. Yetişkin nüfusa göre ise, Şanlıurfa'da 18 yaş ve üzerinde 881 bin 387 kişi bulunuyor. Yetişkin nüfusa göre araç ve otomobil dağılımda Şanlıurfa'da 4 kişiye bir araç, 10 kişiye ise bir otomobil düşüyor.

2011 yılı sonunda Diyarbakır Olay Gazetesi sahibi Ömer Serdar Çimen, Dünya TV'nin Genel Yayın Yönetmeni Remzi Ketenci, Cihan Haber Ajansı Bölge Temsilcisi Aziz İstegün, Star Gazetesi ve TV24 Diyarbakır Bölge Temsilcisi Şeyhmus Çakan, Mardin DHA Muhabiri Nezir Güneş, Siirt Doğuş Gazetesi Sahibi Fehmi Budak, Siirt Umut Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ayhan Mergen, Batman Medya Ajans Yöneticisi Abdulbaki Polat ve Diyarbakır Can TV Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Dalgıç ile birlikte Irak'ın kuzeyinde gezi ve incelemelerde bulunduk.Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin yetkileri ve bu bölgede yayın yapan aralarında Kürdistan TV, AK News, Xebat Gazetesi ve Zagros TV'nin de bulunduğu çok sayıda basın kuruluşunu ziyaret ettik.Bu ziyaretlerimizde araçların çokluğu dikkatimizi çekmişti. Görüşmelerimizde bunları sorduk. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi danışmanları bu bölgede 900 bin civarında hane(yani ev) olduğunu araç sayısının ise 1 milyonun üzerinde olduğunu belirtmişti.Bazı ailelerin hem kendinin hemde eşi veya çocuklarının aracının olduğunu ifade etmişti.

Bu Türkiye için Irak için ve Suriye içinde geçerlidir. Özel sektörün gelişmediği, devlet sektöründe çalışanların ağırlık olduğu bölgelerde elde edilen kazanç ev, araba başta olmak üzere menkul ve gayrimenkule yatırılmaktadır. Sanayi gelişmemesi durumunda da bu böyle gidecektir. Emperyalist ülkeler gerek televizyonları kullanarak , gerekse uyguladıkları ekonomik politikalarla tüketim toplumları yaratmaktadırlar. Az gelişmiş ve gelişmekte olan toplumlara verdikleri kredi bile nasıl nerede kullanacaklarını belirtmekte yani balık yemeği öğretmekte balık tutmayı ise istememektedir.

Türkiye kendi Petrolunun ancak yüzde 10'unu ürettiği kalan yüzde 90'nını ise ithal ettiği düşünüldüğünde ulaşımdaki dış ödemelerin meblağı çok yükseliyor. Hükümetin son dönemlerde hızlı tren projesinin yurdun her tarafına yayılması durumunda ise ulaşım ve nakliye giderlerinin ne kadar azalacağı ve bu kaynakların başka ihtiyaçlarda kullanılacağı unutulmamalıdır.