Türkiye seçim atmosferine girdi. 12 Haziran 2011 tarihinde Genel Seçimler yapılacak.. Türkiye genelinde bu yıl yapılan anketlerde 3 partinin barajı aştığı görülüyor. SONAR'ın Ocak 2010 ayında yaptığı ankette; AKP: yüzde 29.50, CHP: yüzde 27.11, MHP: Yüzde 20.41, BDP:yüzde 6.28, SP:yüzde 5.47,DP:yüzde 4.10,DSP:yüzde 3.02, Addy-Ar Araştırmalar Şirketinin Haziran 2010 ayında yaptığı ankette ise AKP:yüzde 39.8, CHP:yüzde 23.2, MHP; Yüzde 14.9, BDP:yüzde 4.9,SP:yüzde 5,6 TDH:yüzde 7.1 ,Diğer:yüzde 4,5, Konsensus Araştırma Şirketinin Ekim ayında yaptığı ankette ise AKP:yüzde 46.9, CHP:24.5, MHP:yüzde 10.6, BDP:yüzde 8.7, SP:yüzde 3,5,diğer yüzde 5.8 oy alacağı belirtiliyor.

Saadet Partisi eski başkanı Numan Kurtulmuş'un 01 Kasım 2010 tarihinde kurduğu Halkın Sesi (HAS) Parti'nin durumu ve Birçok partinin birleşmesi ile ortak liste ile seçime gidilmesi durumunda alınacak sonuçlarla ilgili anketlerde yakında yapılacaktır. Ancak şu anda AKP, CHP ve MHP'nin dışında barajı geçen parti görünmüyor.

2002 yılı genel seçimlerinde Şanlıurfa'da 2595 sandıkta 570.168 seçmenden 446.163 kişi oy kullandı. Geçerli oy ise 433.678 idi. Partilerden AKP yüzde 22.90, DEHAP: Yüzde 119.28, DYP: Yüzde 16.49, ANAP; yüzde 10.24, CHP: Yüzde 9.90, MHP:Yüzde 7.94, SP:Yüzde 4.55 oy aldılar. Seçim sonucunda; AKP (7) milletvekili, CHP (3) milletvekili, Sabahattin Cevheri ise bağımsız olarak seçildi.

2007 yılında yapılan genel seçimlerde ise Şanlıurfa'da seçmen sayısı 553.377, kullanılan oy 453.207, katılım oranı ise %81,90 olarak gerçekleşmişti. Bu seçimde; AK Parti 267.525 oy, Cumhuriyet Halk Partisi 21.271 oy, Saadet Partisi 9.830 oy, Demokrat Parti 28.302 oy, Milliyetçi Hareket Partisi 24.084 oy, Bağımsızlar 90.127 oy, Genç Parti 1.588 oy, Bağımsız Türkiye Partisi 2.090 oy, Halkın Yükseliş Partisi 1.351 oy ve Türkiye Komünist Partisi 854 oy almıştı.

Şanlıurfa'da 2009 yılında yapılan yerel idareler il genel meclisi seçimlerinde AKP; yüzde 40,3, DTP: yüzde 19,6, SP: yüzde 17,9, DP: yüzde 10, MHP: yüzde 5,1,CHP: yüzde 2,2, diğerleri ise: Yüzde 1,7 oy aldılar.

12 Eylül 2010 tarihinde yapılan referandumda ise 2795 sandıkta 825.424 seçmenden 576.802 kişi oy kullandı. Yüzde 69 katılım oldu. 536.208 kişi evet, 31.801 kişi ise hayır oyu kullandı.

Eski Tarım İl Müdürlerinden Yusuf Köse'nin Şanlıurfa CHP İl Başkanı olması ile CHP 'nin Şanlıurfa'da tekrar var olduğunu hissettirdi. Köse'nin Şanlıurfa'daki akrabaları olan Malatya kökenlilerinin önemli bir potansiyel bulunuyor. Bunun en iyi göstergesi ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Şanlıurfa'ya gelmesi ile Malatyalılar Derneğini ziyaret etmesidir. Ayrıca; Dr. Süleyman Gök'ün ise aday olması durumunda CHP'nin önemli bir oy potansiyeli yakalayacağı muhakkaktır. Nazan Odabaşı ve Vedat Melik gibi isimlerinde aday olması durumunda kamuoyunda teveccühün daha da artacağı yönündedir. CHP'nin eski yöneticilerinin de Kılıçdaroğlu'nun gezisine katılması ile parti'de toparlanma ve bütünleşme görüntüsü verdiği şu an için görülmektedir.

MHP'de ise il merkezinde büyük bir potansiyeli var. 25–30 bin oydan bahsedilmektedir. Kamu görevlileri, Akçakale, Harran ve Viranşehir ilçelerinde büyük oy potansiyeli var. Kırgınlıkların giderilmesi ve aday belirlemede iyi bir sıralama yapıldığı takdirde iki milletvekili çıkarabilecek güçte göründüğü belirtiliyor.

Mevcut Seçim sistemi ile Barış ve Demokrasi Partisi'nin yüzde 10 baraja takılacağından dolayı ittifak olmadığı takdirde tekrar bağımsız adayların girmesi durumunda bir milletvekili kesin çıkabileceği, ikinciyi ise zorlayacağı tahmin edilmektedir.

Demokrat Parti'nin bir yükseliş veya ittifak yapması durumunda Siverek'te Bucak gerçeği bilinmektedir. Bucak ailesinden bir bağımsız aday çıkması durumunda milletvekili çıkarma rakamına ulaşması ihtimal dahilinde olabilir. Demokrat Parti'de Mustafa Polat yeniden İl Başkanlığına getirildi. Polat yıllardır bu davanın içinde bulunuyor. Demokrat Parti'de Merkez İlçe Başkanlığına Murat Bengu'nin gelmesinden sonra Demokrat Partinin tekrar eski günlerine gelmesi için büyük çalışma içinde oldukları görülüyor.

Şanlıurfa'da siyasette son dönemde AK Parti'de Sabahattin Cevheri'nin istifası ile Bağımsız Milletvekili Seyit Eyüpoğlu'nun AKP'ye katılımı ile AK Parti içinde dengeleri değişmeye başladı. ANAP kökenlilerin birlikteliği ağırlığını partide hissettirecektir. Ayrıca; Sabahattin Cevheri'nin de etkileyeceği önemli bir oy potansiyeli de mevcut, seçimlerdeki tavrı önemlidir.

AK Parti'nin iktidar avantajı nedeni ile 2011 genel seçimlerinde aday adayı patlaması yaşayacaktır. 2007 yılında 115 aday adayı müracaat etmişti. Mevcut milletvekillerinden bazıları ile MYK üyeleri Mehmet Oymak ve Mahzar Bağlı'nın listeye girmelerine kesin gözüyle bakılsa da Başbakan Erdoğan'ın Şanlıurfa'ya özel önem verdiği son gezisindeki konuşmalarında kendini göstermiştir. Referandumdan sonra teşekkür için Şanlıurfa'ya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan; son olarak Vefat eden AK Parti milletvekili Mustafa Kuş'un cenaze merasimine katılması ile ilgisini ve vefasını göstermiştir.

Ancak; mahalli idareler seçiminde Fakıbaba'nın Belediye Başkanlığını kazanması ile Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın seçimin kaybedilmesinde sorumluluğu olan; başta dönemin AKP İl Başkanı Mehmet Ekinci'nin görevinden alınması, sonra ise AKP 'nin Temayül yoklamasına katılması ile gündeme gelen dönemin Valisi Yusuf Yavaşcan'ın Valiler Kararnamesi ile merkeze alınması süreci 2011 yılında genel seçimlerde aday belirlemede de kendini gösterecektir. Buda mevcut milletvekillerinin durumunun tekrar aday gösterilmeme ihtimalidir.

.

2010 YILINDA AK PARTİDE ADAY ADAYLIĞINA MÜRACAAT ETMESİ BEKLENENLER

Şanlıurfa Gazetesinin yaptığı araştırmada; AK Parti'den Şanlıurfa Milletvekili seçilen Mustafa Kuş önceki gün vefat etti Mevcut milletvekilleri Seyit Eyüpoğlu, Cenap Gülpınar, Müfit Yetkin, Yahya Akman, Ramazan Başak, Çağla Özyavuz, Emin Önen, Zülfikar İzol'un tekrar aday olmayacaklarını beyan etmediklerine göre tekrar aday olacakları ayrıca; daha önce milletvekili yapan Mahmut Kaplan, Atilla Maraş, Faruk Bayrak ile Önceki dönem aday adayı olan Abdulkadir Canpolat, Osman Güzelgöz, Dr.Nazif Kutluoğlu, Abdulkadir Açar, Bolu Tarım İl Müdürlerinden Mehmet Altun, Abdulgani Hartavi, Ahmet Kaytan, Dr. Faruk Öncel, Mustafa Hekimoğlu, Ahmet Yeşilnacar, Habib Çadırcı, Abdulkadir Kol, Halil Peltek, Ali Akay ve Dr. İzzet Korkmaz, Dr.Ahmet İnan, AKP Merkez İlçe Başkanı Mustafa Zahit, Abdullah Barut, Kemal Saraçoğlu, , Mehmet Oymak, Mazhar Bağlı, Abdulkadir Kirli, Aysel Göncü, Mehmet Ekinci(Viranşehir), Dr. Faruk Arslan, Eski Sağlık Müdürü Dr.Nevzat Yetkin, , Nabi Aksoy, Ferhat Şelli, Kasım Gülpınar, Sabri Ertekin, İbrahim Toru, Ahmet Güzel, Halil Baysal, Ecz.Nejdet Bayık, İbrahim Köran'ın aday olabilecekleri ve aday olmaları istendiği görülüyor.

2007 SEÇİMLERİNDE ADAY ADAYLIĞINA MÜRACAAT EDENLER

2007 Genel seçimlerinde; Abdulgani Hartavi, Abdulkadir Badıllı,Abdulkadir Canpolat, Abdulkadir İkbal, Abdulkadir Karakeçili, Abdulkadir Kol, Abdulkadir Mangal, Abdulkadir Yahlizade, Abdulkadir Emin Önen, Abdullah Gümüş, Abdurrezak Aksak, Adnan Elçi, Ahmet Aslan, Ahmet Güntekin, Ahmet Kaytan, Ahmet Yeşilnacar, Ali Akay, Ali Kuran, Arsan Aslan, Arslan Çiftçi, Aynur Hekimoğlu, Bekir Demirbilek, Bekir Eren, Celal Yıldız, Cengiz Ağabugün, Çağla Aktemur (Özyavuz), Emin İzol, Emine Al, Eşref Bor, Eyyüp Tavşu, Eyyüp Cenap Gülpınar, Eyyüp Oktay Fırat, Fahrettin Düzme, Faruk Arslan, Faruk Öncel, Fevzi Demirkol, Gülfer Atlas, Habib Arslan, Habip Çadırcı, Halil Anguşhan, Handan Derya Akçay,Hasan Birgül, Hasan Köroğlu, Hasari Almaz, Hüseyin Ataş, Hüseyin Dolap, İbrahim Büyükaslan, İbrahim Tapşık, İbrahim Halil Akcan, İbrahim Halil Taban, İbrahim Halil Peltek, İbrahim Halil Turan, İdris Aslan Şıhhanlıoğlu, İhsan Konak, İsa Karakaş, İsmail Dünya, İsmail Kaplan, Kaan Kaya, Kadri Özer, Kadri Öztop, Lokman Çuvanlıoğlu, Mahmut Bahçıvan, Mahsun Deniz, Mazhar Bağlı, Mehmet Acı, Mehmet Altun, Mehmet Dilan, Mehmet Dilek, Mehmet Ekinci, Mehmet Kıran, Mehmet Koç, Mehmet Oymak, Mehmet Takıl, Mehmet Yaşar, Mehmet Ali Atlıhan, Mehmet Ali Orak, Mehmet Baki Özmen, Mehmet Emin Demirkol,Mehmet Emin Ekemen, Mehmet Faruk Pınarbaşı, Mehmet Fatih Şahin, Mehmet İhsan Çermikli, Mehmet Kemal Uğuzlu, Mehmet Nazif Kutluoğlu, Mehmet Zeki Kaya, Meral Yücel, Mustafa Akıl, Mustafa Bayuk, Mustafa Çavaş, Mustafa Göktaş, Mustafa Hartavi, Mustafa Hekimoğlu, Mustafa Kuş, Mustafa Tepeaşan, Mustafa Azmi Akbıyık, Namık Yıldız, Necati Erol, Nihat Çiftçi, Nurcan Demir, Nurettin Lüle, Osman Güzelgöz, Ömer Faruk Gökhan, Ömer Necdet Güven, Ramazan Başak, Saadettin Açar, Saadettin Bilgin, Servet Ekinci, Sinan Topçu, Şeyhmus Erol, Şıh Müslüm Çavaş, Şükrü Kırboğa, Yusuf Aksoy, Zemzem Gülender Açanal, Zeynep Karabulut,Zeynettin Arga müracaat etmişti.

Tabiî ki bu kişilerden bir çoğunun tekrar aday adaylığına müracaat edecekleri belirtiliyor.

Sonuçta: Şanlıurfa'da seçmen sayısında; 255.256 kişi arttığı görülüyor. Bu artış nedeni ile 2011 yılında yapılacak seçimde dağılımının nasıl olacağı ise il merkezinde olmasa bile özellikle ilçeler, belde, köy ve mezralarda aşiretler, cemaatler, tarikatların etkisi olacaktır. Bu ise Şanlıurfa'nın bir gerçeğidir.

Şanlıurfa'dan hangi parti olursa olsun bakanlık yapabilecek deneyime sahip kişilere yer verilmesi halkın özlemidir. Ancak, aşiret, tarikatların oy deposu görünmesi nedeni ile bunlar gerçekleşmemektedir. Olanda Şanlıurfa'ya olmaktadır.

Böyle olunca 2011 yılı seçimlerinde de özellikle kesin adayların tespitinden sonra bloklar halinde kaymalar yaşanabileceği şimdiden görülüyor gibi…….