Şanlıurfa yıllardır konumu itibari ile hak etmediği yerde olduğunu başta siyasiler olmak üzere her kesimce dile getirilmektedir. Kaynakların verimli kullanılmaması ise bunun en büyük nedenlerinden birisi olarak belirtilmektedir. Bu görüşe bu yazımda iki ayrı konu ile katkı sunmak istiyorum.

Şanlıurfa'ya gönderilen kaynaklar yerel yöneticilerin bazılarınca verimli kullanamadığından vatandaşın vergileri heba oldu.. 2006 yılında başlayan KÖYDES projesi fiili olarak başarısız oldu Kaynakları verimli kullanan yöneticiler de oldu, 500 yataklı Devlet Hastanesine gönderilen ödenekler ise verimli kullanıldı. Hastane Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönüştü ve Türkiye'nin en modern hastanesi haline geldi.

2010 Yılı Mahalli İdareler Genel Faaliyet Raporuna göre ;KÖYDES Projesi için Şanlıurfa'ya 2005 yılında ise 4.592.700 TL, 2006 yılında : 52.949.858 TL, 2007 yılında : 61.058.000 TL, 2008 yılında 15.947.000 TL, 2009 yılında 17.045.000 TL ve 2010 yılında 48.781.980 TL. olmak üzere toplam: 200.374.538 TL. Hükümet tarafından Şanlıurfa Valiliği Köylere Hizmet Götürme Birliğine gönderildi.

Bu ödeneklerin büyük bölümü Özellikle 2006 ve 2007 yıllarında gönderildi ve bu dönemlerde harcandı. Sonuçta köylerin yol ve su sorunu çözülmedi. Eşeklerle su taşımaya devam edildi. Stabilize ve asfalt yapılan bazı yollar bozuldu. Birçok köy tekrar müracaat ederek yollarının yapılmasını talep etti. İl Genel Meclisi Başkanı Uğur Beyazgül döneminde Şanlıurfa İl Genel Meclisince komisyon kurularak araştırma yaptırdı. Onlarca köyü yolu yapılmayı bekliyor. Yine; 12 Haziran seçim öncesi ve sonrası Bakan Çelik yaptığı açıklamalarda; harita üzerinde yollar yapılmış görünüyor ancak köyleri gezdiğimizde ise farklı manzara görüyoruz. Demişti.

Kamuoyuna yansıyan 2006 -2008 yılları arasında İl Özel idaresinden Köylere Hizmet Götürme Birliklerine aktarılan ve lojman demirbaşlarında kullanıldığı iddia edilen meblağlar, Köylere Hizmet Götürme Birliğinden alınan lüks ithal araçlar ve bu araçlardan bazı araçlarının ise vip'e dönüştürülmesi, yol ve su için ve köylere hizmet için değil makam aracı olarak kullanılan araçlar için harcanan paralar ve 2006'dan bugüne kadar Köydes'te yapılan tüm yol ve su ihaleleri Bakan Çelik tarafından araştırılması ve incelettirilmesi ile Şanlıurfa'daki yol ve su sorunlarının neden bitirilmediğini de açıklığa da çıkacaktır.

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliğine Nisan 2008 ayında atanan Op. Dr. İdris Ahmet Çakır; göreve geldikten sonra 3 yıl içinde yaptığı çalışmalar ve Bakanlık ve döner sermaye imkanları ile en ileri teknoloji cihazlar alındı. Düzenlemeler yapıldı. Doktor ve yardımcı sağlık personeli açığı kapatıldı. Sağlık personelleri ve hekimler bu hastaneye gelmek için çaba göstermeye başladılar. Bıçak parası tarih oldu. Sıra beklemek tarih oldu. Tahliller güvenilir oldu. 24 saat hizmet veren bir hastane durumuna geldi. Yeni acil inşaatı başladı. Bittiğinde ise Türkiye'nin en büyük acil servisi durumuna gelecek. Başhekim Op. Dr. İdris Ahmet Çakır Balıkesir Devlet Hastanesi Baştabipliğine atandı. 3 yıl içinde 15 yıllık hizmet yaptı. Urfa Bölge hastanesi ismen olmasa da fiili olarak oldu. Civar illerden hastalar gelmeye başladı. Daha önce Urfalı hastalar civar iller ve büyük şehirlere giderken tam tersi oldu. Çakır, 3 yıl içinde Şanlıurfa'ya yaptığı hizmetlerden dolayı Şanlıurfa'da iz bırakanlar kervanına katılmıştır. Yaptığı hizmetler unutulmayacaktır. Yerine atanan Çakır'ın ekibinden Başhekim Uz. Dr. Abdulkadir Yetişkin'de atandığı tarihten beri hastanenin mevcut durumunu muhafaza ettirtmesi yanında yeni hizmetler yapmakta ve bu hastanede vatandaşa en iyi hizmetin verilmesi gayretini memnuniyetle görmekteyiz,

İşte; sağlık alanında devletin parasını verimli kullanan bir yönetici ve sonucunda halkın memnuniyeti, yine Köydes'te devletin parasını verimli kullanmayan yöneticiler ve köyde yaşayan vatandaşlarımızın memnuniyetsizliği.

Şanlıurfa'ya yeni atanan Vali Celalettin Güvenç'in KÖYDES projelerinde başarılı olduğu biliniyor. Güvenç döneminde temennimiz Şanlıurfa'nın alt yapı sorunlarından başta yol ve su sorununun gündemden düşürülmesi ile artık kaynakların diğer alanlara kaydırılmasıdır.