Yerel idarecilerin, siyasilerin sivil toplum örgütlerine önem vermeleri nedeni ile sivil toplum örgütlerinde enflasyon yaşandığı gibi bazı sivil toplum örgütleri de kendi meslek gruplarının sorunlarını çözmek, ekonomik durumları iyi etmek için ilgili kurum ve kuruluşlarla koordinasyon yapmak yerine bazı siyasileri yermek, bazı siyasi ve yerel idareciler övmek yarışlarına girdiklerini görüyoruz. Meslek mensuplarına hizmet yerine vitrine oynamaktadırlar.

Şanlıurfa temsil kabiyeti yüksek olan Esnaf Sanatkar Odaları Birliği bu birliğe bağlı onlarca esnaf odası var, Ziraat Odası, Ticaret Odası, ticaret Borsası. Şoförler ve Otomobilciler Odası, Evren Sanayi Kooperatifi, Memur-Sen, Kamu-Sen, Teş_iş, Hak-İş, Eczacılar Odası, Tabipler Odası gibi onbinleri temsil eden kurumsal yapıya sahip sivil toplum kuruluşları var iken bazen 30-40 kişi bazen 100-150 kişinin temsil eden sivil toplum kuruluşlarını  “ yerel yetkililerin”  ön plana çıkarması toplum nezdinde hoş karşılanmıyor.

Her Sivil Toplum Kuruluşları amaçları doğrultusunda çalışmalar yaparak devlete katkı sağlamalıdır. Yani tüzüğünde belirtilen amaçlarının dışına çıkmamalıdır. Sivil Toplum örgütleri halkın sesi, gözü ve kulağıdır. Devlet ve halkın arasında bir köprüdür. Sivil Toplum Kuruluşları hepimizin bildiği aynı amaç ve hedeflerde birçok bireylerin bir araya gelerek oluşturdukları kuruluşlardır. Sendikalar, odalar, dernekler ve vakıflar sivil toplum kuruluşlarıdır. Demokrasilerde nasıl ki, siyasal partiler olmazsa olmazı ise, Sivil Toplum Kuruluşlarında Demokrasinin olmazsa olmazıdır.

 Sivil toplum kuruluşları tüzüklerinde belirtilen amaçları doğrultusunda sadece düşüncelerini ifade eden değil, aynı zamanda proje üreten, sorunlara çözüm arayan, bilimsel araştırmalar yapan, hizmet eden bir yapıya sahiptir. Sivil Toplum Kuruluşları devletimizin yapmış olduğu çalışmalara yardımcı ve destek olacağı ortak çözümlerin bulunabileceği kuruluşlardır. Bu İşbirliği ülkemiz için büyük yarar sağlayacaktır. Her Sivil Toplum Kuruluşları amaçları doğrultusunda çalışmalar yaparak devlete katkı sağlamalıdır.

            Yukarıda Sivil toplum örgütlerinin öneminden kısaca bahsetmeye çalıştım. Meslek örgütleri siyaset yapmamalıdır. Bağımsız olmalıdır.  Her partiye eşit olmalıdır. Çünkü yönetimlerinde ve üyelerinde farkı idoloji ve partilere mensup üyeleri bulunmaktadır. Eğer bir partiye angaje ise siyasi demeçlerde meslek örgütünün ünvanını kullanmamalıdır. Sivil Toplum örgütlerine bu süreçte düşen en büyük görevlerden birisi ise teröre karşı duruş, Devletin bölünmez bütünlüğünde ve, tek vatan, tek bayrak ve tek millet için tek yürek olmalıdır.