Sosyal medya her türden her yapıdan, legal illegal , iyi kötü her insanın girebildiği bir mecra…

Eskiden köy odaları, ihtiyar heyetleri, sohbet meclisleri vardı. Bir yerde kişinin adabını , edebini ölçen meclislerdi bunlar.insanlar bu meclislerdeki oturma,kalkma,söz alma ve konuşmalarına göre toplumda değer bulurlardı. Şimdi ise sosyal medya denen bir buluşma yeri, bir meclis var. Sosyal medya sayesinde bir nevi herkes medyayla buluştu, medyatik oldu herkes...Medyatik olmanın rehavetine kapılmamak lazım. Sosyal medya kullanımının da bir adabı olmalı, insanlar aynen eski meclislerde bulduğu değer gibi , buralardaki paylaşımlarından ve tavırlarından dolayı da bir değer bulacağını unutmamalıdırlar.

Örneklendirecek olursak, mesela selfie ; bir toplulukla veya birkaç kişiyle bir birlikteliğin paylaşılması anlamında güzel bir paylaşım olabilirken yalnız başına çekilen selfie fotoğrafları hele hele bir de sık sık çekilip paylaşıyorlarsa hoş algılanmıyor ve psikolojik bir rahatsızlık olduğu söyleniyor maalesef… Özellikle yerel siyasi profillerde çok değişik paylaşımlar görmek mümkün, bunlara birkaç örnek vermeye çalışacağım . Mesela sık sık görebiliyoruz bu tip selfie paylaşımlarını bizden uyarması…

Şimdi şahıs bir konferansa veya panele katılmış mesela... Programdaki hatip beyefendi veya hanımefendiyle bir fotoğraf almış paylaşıyor; ' …………… ile konferansta karşılaştık ' diyor ancak bu anı böyle paylaşmak nezaketen doğru değil . Bunun doğru tabiri '……….. ile bir fotoğraf alma imkanımız oldu veya ' ……….. bizi kırmadılar bir fotoğraf aldık gibi ifadeler olabilir mesela. Böylesi daha nezaketli olur diye düşünüyorum. Bu verdiğimiz misal siyasi toplantılar , siyasi profiller için de geçerlidir tabii .

Bir başka örnek şahıs bir kurum adına veya meslek kuruluşu adına davet edildiği üst düzey bir toplantıyı ……… Bakanla veya ……..Birlik başkanıyla toplantı yaptık diye paylaşıyor. Bu da üslup olarak pek doğru değil. Bunun da doğrusu ' …… düzenlenen toplantıya birliğim , kurumum ,meslek kuruluşum veya şahsım adına katıldım. ' olabilir mesela…

Bir başka örnek, kişi ; herhangi bir siyasi çalışma adına değil de bir bakanı yada parti üst düzey yetkilisini özel arkadaş grubuna,aile toplantısına, nikahına davet etmiş ve bunu sosyal medya hesabından paylaşıyor. Bu da pek nezaketli bir yaklaşım değil. Doğrusu ise en azından misafirini ve siyasi görüşünü de düşünerek mümkünse bunu hiç paylaşmamasıdır. Bahsedilen siyasi ile görüşebilmek için bekleyenlerin olabileceği de düşünüldüğünde misafiri olan siyasetçinin ve aidiyet hissettiği kendi siyasi grubunun toplum nezdindeki yerini düşünerek bu özel anı paylaşmaması daha doğru bir yaklaşımdır veya bu özel anların paylaşımını birer anı olabilecek uzun zamanlara bırakmak daha nezaketli bir yaklaşımdır. Bazı anlar özelinizde de kalabilir ve özel kaldıkça daha büyük anlam taşır diye düşünüyorum. Bir taraftan halkla siyasiler arasında engellerin kalktığı siyasetin savunuculuğunu yaparken bir taraftan yeni engeller oluşturulmamalıdır. Ayrıca bahsettiğimiz paylaşımlar esas fotoğraflardaki siyasi profillerin kendi paylaşımları arasında var ise onlar için siyaseten veya özel olarak bir anlam taşıyor olabilmelidir diye düşünüyorum.

Bir yakınının ölüm anını anlık poz vererek paylaşanlar, ameliyata giriş anını paylaşanlar, tebessümle taziye fotoğrafı paylaşanlar, yediğini içtiğini anlık olarak paylaşanlar da işin cabası...Sosyal medyadaki trolleri, adaba edebe uymayan paylaşımları , kullanılan ayrıştırıcı tahrik edici dili , Mevlana gibi tarihi şahsiyetlere atfedilen uydurma lafları da sayarsak ne kadar mayınlı bir arazi olduğunu anlamamız pek de zor değil.Ayrıca sosyal medya hesaplarında onbinlerce paylaşımı olanların bu konudaki zaman israfı da ayrı bir mevzuu... Bizler ahirete, mizan ve teraziye inanmış insanlar olarak mizanda zaten zor olan hesabımıza bir de sosyal medya hesaplarımızı eklemeyelim derim.

Unutmayalım ki yine sosyal medyada sık sık hatırlatılan bir laf olarak ;

'Asrın tarzına değil , Allahın farzına uyanlar kazanacaktır.