Türkiye’de kimler milletvekili olabilir?
İlgili kanun diyor ki,

“18 Yaşını doldurmuş olmak”
Ruhen ve bedenen gelişimini tamamlayamamış birinin sembolik olarak milletvekili seçilmesi doğru bir yaklaşım değildir. Bu yaş sınırının biraz daha üst seviyeye çekilmesi gerekmektedir.

“Bir seneden fazla hapis cezası almamış olmak”
Sanki bir seneden az olan cezalar cezadan sayılmıyormuş gibi… Halbuki bir gün bile hapis cezası almışsa demek ki, suçlu bulunmuştur. Yani suç işlemiştir. Suç işlediği kanunen sabit olan birinin milletvekili seçilmesi tamamen yanlıştır.

“Askerlikle ilişiği olmamak”
Askerlikle ilişiğinin olmaması yeterince net olmayan yuvarlak bir ifadedir. Bu durum tecilli olanları yani askerliğini yapmamış olanları da kapsar ki, bu da yanlıştır. Askerlik yapmayan biri nasıl olur da ordumuzun olası bir savaşa girip giremeyeceğine karar verir?

“En az ilkokul mezunu olmak”
Kamu kurumlarına en alt kademe memur alımında bile lisans mezunu olma şartı aranırken, ilkokul mezunu insanın milletvekili seçilmesi ülkemiz adına çok büyük bir ayıptır. Bu kanunu hazırlayan insanlar kendi özel şirketlerine, fabrikalarına, işyerlerine ilkokul mezununu kâtip olarak bile almazlar.

Türkiye’de her mesleğin ve işin birer kriteri varken, iki iş için bir kriter konulmamış veya en alt sınırdan kriter konulmuştur. Bunlardan biri müteahhitlik, diğeri siyasetçiliktir.

Müteahhit olmak için herhangi bir kriter konulmamasının zararlarını 6 Şubat depremlerinde bir kez daha gördük. Ehliyetsiz, liyakatsiz, vicdansız müteahhitler yüzünden en az 50 bin insanımızı kaybettik!

Önüne gelen her vatandaşın kanuni yeterliliği sağladıktan sonra, eğitim düzeyine, toplumdaki saygınlığına, vb. özelliklerine bakmaksızın siyasi parti ilçe başkanı, il başkanı, belediye meclis üyesi, belediye başkanı, milletvekili, bakan olması mümkün…

Siyasetçiler bir ülkenin geleceğine yön verecek her türlü kanunu yapan insanlardır. Bu insanların başvurularını kabul ederken şartlar en alt düzeyden belirlenirse, bazı ülkelerin meclis oturumlarında olduğunu gibi, milletvekilleri birbirlerine küfür eder, hakaret eder, yumruk, tekme atar, ısırır ve toplum ahlak kurallarına uymayan çeşitli şekilde muamele eder ki, ya canlı yayın kesilmek zorunda kalır, ya da izleyiciler utandığından dolayı televizyon kanalını değiştirmek zorunda kalır.

Halihazırda 577 milletvekilinin bulunduğu mecliste işlem görmeyi bekleyen 1600’den fazla dokunulmazlık dosyası varsa yöneticilerimizin şapkalarını önlerine koyup düşünmeleri lazım!

Hakkında açılmış bir dava olan vatandaşın o dava sonuçlanıncaya kadar seçilme hakkı askıya alınmalıdır.

Az veya çok hapis cezası alan vatandaşın seçilme hakkı elinden alınmalıdır.

Milletvekili seçilme yaşı eski kanunda olduğu gibi en az 25 olmalıdır.

Milletvekilliği için en az lise veya önlisans mezunu olma şartı getirilmelidir.

Adaylık başvuruları en az üç ay önceden alınmalı ve o sürede mutlaka güvenlik soruşturması yapılmalıdır.

Ülke bütünlüğünü tehdit edecek bölücü faaliyetler içinde bulunanların seçme ve seçilme hakkı elinden alınmalıdır. Bu vatandaş daha önce milletvekilliği yapmışsa (emekli maaşı dahil olmak üzere) oradan elde ettiği bütün kazanımlar iptal edilmelidir.

Belediye meclis üyeliği, belediye başkanlığı, ilçe başkanlığı, il başkanlığı, milletvekilliği ve genel başkanlık dahil hiçbir siyasi makamda, hiç kimse üç dönemden fazla bulunmamalıdır.

Meclis bir ülkenin vitrini gibidir. Oradaki insanların eğitim düzeyi, sevgisi, saygısı, hoşgörüsü, tevazusu ve adaleti aslında o ülkenin profilini yansıtır.