Seçim kararı alınmasından sonra partilerde aday adayları müracaatları bilindiği gibi tüm partilere başladı. AK Parti’de 342, MHP’de 18, CHP’de 16 aday adayı başvuru yaptı. Demokrat Parti, Saadet Partisi ve Has Parti ve diğer siyasi partilerde ise isimlerin 11 Nisan 2011 günü açıklanması bekleniyor.

 

AK Parti’ye yoğun müracaat olması nedeni ile adayların siyasi eğilimleri başta olmak çok ilginç tespitler yapmak mümkün. AK Partinin içinde her partiyi ve fikri temsil edenlerin ön plana çıkması ile de  vatandaşın da kafası karışmış durumda.

 

Daha önceki dönemlerde HADEP’ten aday olanlar, MHP’den aday olanlar, Doğruyol ve ANAP’tan aday olanlar veya Milletvekilliği yapanlar .Farklı partilerde Belediye Başkanlığı yapanlar ve farklı çizgide olanlar AK  Parti’den aday adayı oldular. Adaylar içinde aynı aşiretten yakın  akrabalar, kardeşler, birinci derecede akrabalar olanlar bile var. ANAP dönemindeki 4 eğilim; AK Parti aday adaylarının içersinde oluştu.

 

AK Parti’den 342 aday adayı yüz binlerce el ilanı bastırıp dağıttı. Elektrik direkleri, ihate duvarları, atık ekmek kutuları, binaların boş yerleri Milletvekili olacak bazı aday adaylarımızca kullanıldı. Çevre kirliliği had safhaya ulaştı Ama bu şekilde de propaganda yapıldı. Belediye bu çevreyi kirleten aday adaylarını 60 lira ceza kesti. Tekrarı halinde ise bir 60 lira daha kesebilecek. İş işten geçtikten sonra Mahalli Çevre Kurulu da karar aldı. Zaten aday adaylarının propaganda dönemi bitmişti. Ne kadar ağır yaptırım değimli?  Çevreyi kirleten aday adaylarının Milletvekili olduğu zaman icraatları Şanlıurfa’ya bu şekilde mi olacak ?  Billboardlar AK Partinin amblemleri ile aday adaylarının posterleri ile donatıldı. Yerel TV’lerde süre satın alınarak AK Parti’nin icraatları anlatıldı. Yerel Gazete ve internet sitelerinde de reklâmlar verilerek aday adayları kendilerini tanırken AK Parti’nin iyi tanıtımı yapıldı. Ceplere ve sabit telefonlara yüz binlerce mesaj geçilerek telefon anketinde kendilerine destek verilmesi istendi,   Bazı aday adayları şimdiye kadar gitmedikleri ve ziyaret etmedikleri esnafları, sivil toplum örgütlerini ziyaret ederek kendilerini tanıttıkları gibi AK Partinin icraatlarından överek bahsedip propaganda yaptılar. Güçsüzler yurdu da bu dönem ziyaretçi akınına uğradı.Bu gibi yerlerin hatırlanması için seçim olması mı gerekiyor ?

  Tüm iletişim araçları kullanılarak vatandaş AK Parti ile kalktı .AK Parti ile yattı. Halen öyle. Vatandaşlar adete diğer partilerin isimlerini unuttular. Son 2,5 ayda Başbakan Şanlıurfa’da miting yapmasa da AK Parti Şanlıurfa’da hedefine büyük ölçüde ulaştı.        Bu kadar etkin bir seçim çalışmasından sonra Şanlıurfa’da iyi bir listede yapması durumumda AK Parti 12 milletvekilinin en az 9 veya 10 tanesini alabilir.     Şanlıurfa’nın sorunlarının çözümü ise iktidardan olduğu kadar muhalefet partilerinden milletvekillerinin olması ile mümkündür. Eksiklikler ve yanlışlıklar muhalefet milletvekillerinin olması ile büyük ölçüde gündeme gelebilir.

     Başbakan Recep Erdoğan'ın Başkanlık edeceği komisyon liste üzerinde çalışmalara başladı.24 aday adayı ve 7 milletvekilinin dosyaları Başbakana muhtemelen perşembe günü veya Cuma günü sunulacak.  11 Nisan 2011 günü açıklanacak listede  AK Parti’nin iyi bir liste sıralaması yapmaması  durumunda küskünler ve tepki oylarının adresi CHP ,MHP ve Bağımsızlar olacaktır