Şanlıurfa ili orman fakiri bir il durumunda bulunuyor. Bu nedenle ilgili kurum ve kuruluşlar ve Orman Bölge Müdürlüğü görevini yerine getirmiyor diyemeyiz. Ağaçlandırmalar genellikle kamu arazileri okul bahçeleri Osmanbey kampusu resmi kurum ve kuruluşlarının bahçelerinde gerçekleşiyor.
Şanlıurfa Valiliği 2019 yılı ağaçlandırma kampanyası sürecinde yaklaşık 10 milyon fidanı toprakla buluşturmayı planladıklarını duyurdu. Vali Erin, kampanyanın hedefine ulaşması için 20 yıl beklenmesine gerek olmadığını, kamu ve sivil toplum işbirliği ile bu hedefe daha hızlı bir şekilde ulaşılabileceğini belirtti. Ayrıca Son altı yıl içerisinde Orman İşletme Bölge Müdürlüğü vasıtasıyla dikilen fidan sayısının 5 milyon civarında olduğu, Şanlıurfa’nın sadece yüzde 1,2’sinin ormanlık olduğu belirtiliyor.
Neden Şanlıurfa’nın dağlarında ağaç yok. Çünkü 1970’li yıllarda kadastro yapıldığında o dönemin memurları devlete ihanet etmişler. Tüm dağları bazı kişilerin adlarına tapulamışlar. Karacadağ Kayak Merkezi bile şahıslar adına tapulu olduğunu kamulaştırma işlemi yapılacağını önceki senelerde öğrenmiştik.
100 milyon fidan diksek de dağlarımızı kamulaştırmadığımız veya sahiplerden Orman Müdürlüğüne tasisini almadığımız takdirde dağlar fidanla buluşmayacaktır.
Şanlurfa'da ağaçlandırmanın yaygınlmaşmasının yolu kırsalın ağaçlandırmasından da geçer. Şanlıurfa’da 1100 civarında köy var. Ağaçlandırma Platformların köyleri ziyaret ederek birlikte fidan dikmelerini öneriyorum. Bu yıl 50 veya 70 köyü ziyaret edip muhtarla birlikte köyleri fidanla buluştursunlar. Saneye de 100 kyü ziaret etsiniler. Ağaçlandırma dolaşarak gezerek ikna ederek olur. ziaret ve ikna ile klerde herkes evinin nüne bir ağaç ekerse yüzbinlerce ağaç eder. Köy şimdi mahalle oldu öncelikle tüm mahallelerdeki okullarda, köy yerleşim alanlarında, kanal kenarlarında ağaçlandırma yapılmalıdır. Kanal kenarları kavak ağacı dikilirse ticari olarak da fayda sağlayabilir.Su bulunan köylerde de kavak ağaçı yaygınlaştırılabilir.