HEMŞİRELER GÜNÜ...

Sadece bir günden ibaret değildir. Her gün, her zaman, her an bu meslek icra edilmektedir. 7/24 hizmet veren bu mesleğin değeri bilinmektedir.

Hemşire demek; Osmanlı zamanında kız kardeş anlamına gelmekteydi. Zaman ve mekânların değişmesiyle birlikte yerini sağlık hizmeti veren, bay ve bayanlara verilen isim haline gelmiştir. İlk hemşire Florence Nightingale, bu mesleğin öncüsü haline gelmiştir. Hasta insanlara bakım vererek, bu mesleğin geleceğine yön vermiştir.

Geçmişten günümüze ışık tutan bu meslek, değerini gittikçe kaybeden bir meslek haline gelmektedir. Bu mesleği icra ederken toplum tarafından algılanışı, mesleği kaderine terk etmektedir. 7/24 bu mesleği icra eden hemşireler; hastalara bakımın yanında tedavisini de yapmaktadırlar. İnsanlar; bu mesleği yapan kişilere kötü gözle bakmaktadırlar ve aşağılama duygusuyla hareket etmektedirler. Bu aşamada, bu mesleği icra eden kişilerin hatta üst yöneticilerin de suçu vardır. Değinmek istediğim mesele; mesleği icra edenlerin veya yöneticilerin tutumu değil, toplumun bakış açısını irdelemektir.

Toplum tarafından hor görülen, aşağılanan, hatta fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalan insanların; çetin bir sınavla mesleğini icra etmekte olduğunu belirtmek, boynumuzun borcudur. Toplumun bu algısına kulak asmayıp sırtında taşıdığı bu yükü, hastalarına hatta topluma bile fark etmeden çalışmaktadırlar. İnsanların ne söylediği önemli değil, önemli olan; hasta olarak kabul edilen kişileri bir an önce iyileştirip, sıhhatlerine kavuşturup, evlerine yolcu edebilmektir asıl mesele. Hastanın tutumu veya ailenin hemşirelere olan tutumu, bu mesleği yapan kişileri hiç ilgilendirmez. Bu sözleri kulak ardı edip, mesleğini profesyonel bir şekilde yerine getirmektedirler. Burada, hemşirelik mesleğinde vicdanın ön planda tutulduğu bir kaç mesele arz edeceğim:

1) Hastanın bakımını en iyi şekilde, rahatını ve konforunu sağlayacak düzeyde yerine getiren hemşireler, minnet duygusu beslemezler.

2) Ailesinin, hemşirelere olan tutumunu görmezden gelip sadece hastaya odaklanırlar.

3) Hemşirelere yapılan; zulüm niteliği taşıyan ağır hakaretler, küfürler, fiziksel veya psikolojik şiddete rağmen mesleğini icra ederler.

4) Üst yöneticilerin görev niteliği taşıyan muamelelerine karşı, görevlerinin yanında doğru olanı da yapmaktadırlar.

5) Hastaya tedavisini uygularken, hastanın iyileşmesini ve bir an önce hastaneden taburcu olmasını dilerler.

6) İletişimi sürekli sağlayıp, grup çalışmasına da ortak olurlar. Bireysel olarak düşünmeyip, ekip işine yatkındırlar. Yeri geldiğinde ekip lideri olmayı da bilirler.

7) Gece; sıcak yatağında uyumayıp, hastasının yanında dimdik ayakta durup, gecesini gündüzüne katıp mesleğini icra ederler.

8) Hastasının gözünden akan bir damla yaş; onu vicdan mahkemesine götürüp, vicdanı yargıç olan bir mahkemede kendisini yargılatır ve bundan büyük azap çeker.

9) Hastanın hastalığı ile ilgili bilgi verirken aileyi de içine alıp, hastalıkla nasıl mücadele edileceğini, nasıl tedavi olunacağını hastaya ve ailesine öğretmeye çalışır.

10) Kendi ailesinden çok, hastaları görmektedirler. Çocukları ile vakit geçiremeyip, hastaları ile vakit geçirirler.

11) Bu işi severek yaparlar. Asla maddi açıdan bakmayıp, manevi cihetle hastalarına şifa bulmayı kendilerine hedef olarak tayin ederler.

12) Mesleği icra ederken, toplumun vergilerinden oluşan bir maaşla geçinmezler. Kendi devletine, milletine, ailesine faydalı bir birey olmak için çalışıp didinirler.

Bu meslek, meşakkatli yollardan geçmektedir. Ama toplum ve yöneticilerimiz bunun farkında bile değiller. Buradaki iş, bu mesleği icra eden hemşirelere düşer. Doktorun elinin altında çalışmayıp, kendi mesleğini yerine getiren bu insanları; daha ne kadar hor göreceğiz, aşağılayacağız, küfür ve fiziksel şiddete maruz bırakacağız. Gün geçmiyor ki, yeni bir fiziksel şiddet ile yerimizden zıplamayalım! Her gün, Türkiye’nin dört bir köşesinden gelen sağlık elemanına yapılan şiddeti haberlerde görmeyelim! Söz konusu olan; yöneticilerimiz acil bir şekilde bu soruna merhem olmayı, bu sorunu kendilerine vazife edinmeyi bir borç olarak bilsinler! Muradımız bu yöndedir.

Dünya hemşireler gününüz kutlu olsun! Artık nasıl kutlanacaksa!