Mülteciler Derneği’nin raporuna göre; Türkiye’deki geçici koruma altındaki kayıtlı Suriyeli sayısı 3 milyon 609 bin 884 kişiyken, Şehirlerde yaşayan Suriyelilerin oranı yüzde 98,3’e çıktı. Kayıtlı Suriyelilerin 61 bin 419’u geçici barınma merkezlerinde kalırken, 3 milyon 548 bin 465 Suriyeli ise şehirlerde yaşıyor. Suriyelilerin hangi şehirde yaşayacağına ise Göç İdaresi karar veriyor. İstanbul başta olmak üzere bazı büyük şehirler Suriyeli alımına kapatılmış durumda. Yine verilere göre 507 bin 773 kişiyle en çok Suriyeliyi İstanbul barındırırken, en az Suriyeli ise Bayburt’ta bulunuyor.
Suriye’de tüm kesimlerin anlaşması ve tekrar Suriye’nin tek parça olarak kurulması mümkün görünmüyor. Türkiye’nin Suriye’de güvenli bölge olarak kurtardığı bölgelerde yeni şehirlerin kurulup mevcut Suriyelilerin memleketlerine gitmeleri de yakında mümkün görünmüyor. Birleşmiş Millet başta olmak üzere Avrupa birliği göçmelerin ülkelerin gitmesini istemiyor ve yardımda da etmiyor. Türkiye’nin 2011 yılından beri ekonomisine verdiği yükün daha da artmasını istiyorlar.
Bu nedenle Suriyelilerin gitmeyeceğini hesap ederek topyekun Türkçe öğrenmeleri sağlanmalı ve ülke ekonomisine katkı yapmaları için projeler gerçekleştirilmelidir.
Şanlıurfa’da 600 bin civarında bulunan Suriyelilerin yüzde ellisinin güneydoğu ve Doğu Anadolu’daki iller de kaldırmalıdır.