Korona virüsün Türkiye’de görülmesinden sonra alınan tedbirlerle Şanlıurfa ili Türkiye’nin en iyi illerinden birisi idi. İlk 2 ayda 110 vaka ve 12 ölü vardı. Vaka sayısı azalırken ölüm sayısı yok denecek kadardı. Ne zaman ki iller arasında gidiş gelişin serbest bırakılması ile vaka sayılarında artış başlamaya başladı. PTT önlerinde , Banka önlerindeki kuyruklar, Taziyeler, Nişan , düğün gibi etkinliklerde de sosyal mesafe ve maske takılmaması üzerine vakalarda artışlar meydana geldi.
Şanlıurfa Valiliği, sağlık Müdürlüğü ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi olmak üzere virüsle mücadelede tüm imkanları kullanıyorlar.
Şanlıurfa Valiliği il hıfzısıhha Kurulu aracılığı ile aldıkları kararları vatandaşlara duyurdu. Ancak kararlara uyulmaması üzerine de yatırımlar geri gelmeye başladı. 65 yaş ve üzerindeki kişilere kısıtlamalar geldi. Denetlemeler de etkili oluyor. Şanlıurfa’da korona virüs salgınını önlemeye yönelik maske, fiziki mesafe ve hijyen tedbirlerini denetleyen bin 553 personelden oluşan 244 ekip, son 24 saatte bin 645 iş yeri ve alan denetimi gerçekleştirdi. 1 günde 296 kişi hakkında işlem yapılarak 303 bin 184 TL para cezası kesildi. Korona virüs kısıtlamalarının başladığı ilk günden itibaren kesilen para cezası ise 36 milyon 785 bin 145 Türk Lirası’nı buldu.
Siyasiler ve sosyal medyada bir çok kişi kapalı bulunan hastanelerin değerlendirilmesini istiyorlar. Tabiki özel Hastanelerin çoğalması kentin sağlığına katkı sağlar. Özel hastanelerin sadece kadın ve çocuk hastalıkları ağırlıklı olmamalıdır. Gaziantep'de olduğu gibi Kalp, beyin,girişimsel noroloji, Yanık,kanser gibi hastalıklara çare olursa hem kamu hastanelerinin yükünü azaltır hemde vatandaşların farklı illere gitmesini önler.
korona virüs hastalığında esas birinci amacımız önleyici tedbirlerdir. Hastalık çoğaldıkça 10 yeni hastane açılsa da istenen hedefe ulaşılmaz. Amaç, gerekeli tedbirlerin alınarak hastalığın yok edilmesidir. Şu an hastanelerde çok acil durum hariç ameliyatlarda yapılanmıyor. özel hastanelerde bu boşluğu dolduramıyor.
Sağlık Müdürlüğü Ağız ve Diş Hastaneleri ve ek binalarında çağrı merkezi ve evde bakım gibi faaliyetleri devreye koymaya başladı. Büyük fedekarlıkla halka hizmet eden Başta Sağlık il müdürü Doç.Dr. Emre Erkuş, Hastane Başhekimleri Dr.Ahmet Kaya, Abdurrahman Açıkgöz ve Eyüp Şelli ve tüm sağlık çalışanlarını tebrik ediyor ve bu yaptıkları mücadele ile inşallah bu illete karşı inşallah galip gelinecektir.
Şanlıurfa’da bir çok idareci, tanınmış şahsiyetler de korona virüse yakalandı. Tedavi olup işlerine başlayanlar da oldu. Maalesef tedavi sonrası hayatlarını kaybedenler de oldu. Aziz Kutluay’ı kaybettik. Haliliye Belediyesi Emlak Şube Müdürü Niyazi Küçükler, MÜSİAD eski Şube Başkanı Abdurrahman Yetkin gibi onlarca kişiyi kaybettik.
Şanlıurfa'nın merkezinde günlük ölüm sayısı ortalama 6-7 arasında idi. şimdi ise günlük 10'un üzerinde ölenlerin büyük çoğunluğu ise yaşlılar.ecel ile mi ? hastalıkla mı ? ölüm nedenlerini bilemiyoruz ama bir gerçek var. ölüm sayısında artış var.
Sağlık çalışanları da korona virüs mücadele yorgun düşüyor. vatandaş olarak hastanelerin yükünü azaltmamız gerekiyor. Bunun için maske takıp, sosyal mesafeyi koruyup, taziye, düğün ve toplu etkinlikleri bir tarafa bırakmalıyız.