Devlet fakir aileler için Kaymakamlıklara bağlı sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarını kurdu. Önceleri vatandaş arasında fak-fik-fon olarak söyleniyordu. İlk kurulduğunda sadece kanser, verem, sakat ve çalışamaz durumda bulunanlara gıda, nakit ve cihaz ile ilaç yardımları yapılıyordu. Sonraları ise maddi durumu iyi olmayanlara da destek verilmeye başlandı.. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Sosyal işleri Daire Başkanı Ekrem Ayaz Valilik eski sosyal Yardımlaşma Vakfı Müdürlüğünü yıllarca başarılı bir şekilde yapmıştı. Şimdi ise Büyükşehir’de. Ekrem bey’de ince eleyip sık dokuyor. Hak etmeyene kesinlikle kim söylerse söylesin yardım vermiyor. Her müracaatı titizlikle inceliyor. Kaynaklar verimli kullanılıyor ve fakir fukaranın hakkı kimseye peş keş çekilmiyor.
Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’ın sistemi ise farklı. Dezavantajları kişilerin müracaatları alıp, gerekli incelemeler yaptıktan sonra puan veriyor. Kimisine her ay, kimisine 6 ayda bir,, kimisine yılda bir, bazılarına ise red veriliyor. Daha sonra ise kart veriyor. Giyim,gıda, temizlik ürünlerini Haliliye belediyesinin marketinden gelip alıyor. Yoğunluk yok.sıra yok. Yine Haliliye Belediyesinin çölyak ve ferinketüri hastalarının günlük ekmek ihtiyacını karşılaması ve bunlara kendileri için özel hazırlanmış gıda maddelerini koli olarak yardım yapması çok önemlidir. Çünkü bu ürünler para olan da olsa buluamıyor. İl dışından getirmesi gerekiyor. Bundan dolayı çok büyük bir kolaylığı bu hastalara sağlıyor hemde 13 ilçedeki hastaların ekmek ve özel hazırlanmış gıda paketlerini karşılıyor. Birde evden bir yere çıkamayan yaşlı ve fakir, engelli, kimsesiz ailelerin evlerine sıcak yemek dağıtımı yapıyor. Gerçek fakir olmayan sıcak yemek istemez. Yaklaşık 1000 kişinin yemek ihtiyacı karşılanıyor. Haliliye Belediyesi de bazı muhtarlar, siyasiler olmak üzere toplu gıda taleplerini red ediyor. Vatandaş ile Belediye arasında aracı istemiyor. Doğrudan vatandaş ile sistemi yürütüyor. Kimseye rant sağlamadığından dolayı ara sıra vızıltılı sesler geliyor. Önemli olan diğerlerinin yapmadığı alanlara girmek halk ile belediye arasında aracı kullanmamaktır.Eyübiye belediyesi de Tarla da çalışan tarım işçilerine yönelik bu yıl yardım paketleri dağıtmaya başladı. Bu da önemli. Karaköprü Belediyesi de ilçede fakirlere destek sağlıyor.
Şimdi İHH; Ayışığım gibi sivil toplum örgütleri de fakirlere yardım ediyor. Birde Belediyeler yardım ediyor. Her kurumun incelemesi hemen hemen aynı. Maaş alıp almadığı, vergi kaydı, üzerine ev, araba ve motorlu taşıt olup olmadığı, SGK kaydının olup olmadığı gibi incelemelerdir.
Bu kurumlar arasında koordinasyon olmaması nedeni ile yardımlar mükerrer yapılıyor .Misal olarak Sosyal Yardımlaşma Vakıfları yaptıkları yardımları ilgili kişinin E-Devletine işleye bilse sorun ortadan kalkar. Bu kurumlar oturup ortak bir yazılım ile her sivil toplum örgütünün ve kurumların giriş yapacağı sistem ile fakirlere yapılan yardımlar daha çok kişiye ulaşır.