Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, "Dişlerinizi kaybettiğinizde sadece çiğneme fonksiyonunuzu değil, beyninizin enerjisini de kaybediyorsunuz. Ağız sağlığına gereken özeni göstermeyen bireylerde hafıza kaybı ve dikkat eksikliği çok daha hızlı ilerliyor. Diş çürüklerinde üreyen bakteriler, kan yoluyla beyne ulaşarak sinir hücrelerine saldırıyor. Özellikle porphyromonas gingivalis bakterisinin alzaymıra neden olan amiloid plakları tetiklediği artık bilimsel olarak kanıtlandı. Bilim insanları tarafından yapılan 5 yıllık geniş çaplı son güncel çalışmada, daha az dişi olan bireylerde bilişsel fonksiyonların çok daha hızlı gerilediği ortaya konuldu. Her eksik diş, çiğneme sırasında beyne giden sinyalleri azaltıyor. Bu da nöronların yavaş yavaş ölmesine yol açıyor. Diş kaybı yaşayan bireylerde hafıza performansı yüzde 35 düştü ve dikkat süresi yüzde 28 daha kısa çıktı. Yani, çürük ve diş kaybı olan bireylerin sadece yemek yemesi değil, beyin fonksiyonlarını da sekteye uğruyor" dedi.
Diş sıkmanın beyin sağlığına etkisi
Diş sıkmanın beyin sağlığına doğrudan etki ettiğini ifade eden Prof. Dr. Özkan, "Çiğneme sırasında çene kaslarının aktif olarak kullanılması, beyne daha fazla kan pompalanmasını sağlıyor. Bu da nöronları besliyor ve hafıza ile dikkat süresini güçlendiriyor. Ancak aşırı diş sıkma veya gıcırdatma (bruksizm) gibi durumlar bu avantajı tam tersine çevirebilir. Özellikle stres nedeniyle dişlerini sıkan bireylerin masseter botoksu veya diğer alternatif tedavilerinin yapılması gerekiyor" diye konuştu.
"Demans riski, diş eti hastalıkları olan bireylerde 2 kat artıyor"
Diş sağlığını korumanın yalnızca ağız sağlığı için değil, beyin sağlığı için de kritik durumda olduğunu belirten Özkan, "İleri diş eti hastalıkları (periodontitis), sadece diş kaybına yol açan bir rahatsızlık değil, aynı zamanda beyni tehdit eden bir enflamasyon kaynağıdır. Bilimsel araştırma sonucuna göre, demans riski, diş eti hastalıkları olan bireylerde 2 kat artıyor. Ayrıca, ileri diş eti hastalıklarında üreyen bakteriler, kan yoluyla beyne ulaşarak sinir hücrelerine saldırıyor. Özellikle porphyromonas gingivalis bakterisinin alzaymıra neden olan amiloid plakları tetiklediği bilimsel olarak kanıtlandı. Periodontitis, ağız içindeki bakterilerin kan dolaşımına geçerek beyinde iltihabi süreçleri tetiklemesine yol açıyor. P. gingivalis bakterisinin alzaymır hastalarının beyin dokusunda bulunduğunu biliyor muydunuz? Yani diş etleriniz iltihaplıysa, bu bakteriler doğrudan beyninize ulaşıyor ve sinir hücrelerinde ölümcül bir yangın başlatıyor" şeklinde konuştu.
Ağız Sağlığı ve Beyin Arasındaki Bağlantı!
Uzman Diş Hekimi ve Ağız, Diş ve Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, ağız sağlığının beyin üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, "İleri diş eti hastalıkları sadece diş kaybına yol açan bir rahatsızlık değil, aynı zamanda beyni tehdit eden bir enflamasyon kaynağıdır.
Bunlar da ilginizi çekebilir