SAĞLIK

Enerji İçeceklerinin Gençler Üzerindeki Tehlikeleri ve Riskleri

Kozan Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Kemal Kürkçü, enerji içeceklerinin gençler arasında ciddi kalp rahatsızlıkları ve ritim bozukluklarına yol açabileceğini belirtti. Dr. Kürkçü, enerji içeceklerinin üzerinde yer alan "sporcu içeceği değildir" ibaresine dikkat çekerek, bu içeceklerin içerdiği yüksek kafein miktarının kalp ve böbrek rahatsızlıklarını tetikleyebileceğini vurguladı.

Abone Ol

Kürkçü, özellikle gençler arasında enerji verdiği iddia edilen bu içeceklerin aslında gerçek anlamda enerji sağlamadığını belirterek, "Enerji içecekleri adıyla yanlış anılıyorlar. İçeriklerine baktığımızda şeker, kafein, tuz, ginseng, B vitamini gibi maddeler bulunuyor. Ancak bu içeceklerin enerji verdiği söylenemez. Günlük 7-8 kesme şeker kadar şeker içeren bu içeceklerde, direk kana karışan mısır şurubu, ciddi miktarda kafein ve tuz bulunuyor. Bunlar, günlük ihtiyacın 20 katı kadar olabilir" dedi.

Yüksek dozda şeker ve kafeinin ciddi yan etkiler yaratabileceğini belirten Dr. Kürkçü, bu içeceklerin tüketimi sırasında dikkat edilmesi gereken riskleri sıraladı: "Kalp hızında artış, ritim bozukluğu, tansiyon yüksekliği, ellerde titreme, mide ve bağırsak sorunları, sık idrara çıkma ve uyku sorunları gibi yan etkiler görülebilir. Bu içecekleri kullanırken bu riskler göz ardı edilmemelidir. Enerji ihtiyacı, günlük çay tüketimiyle de karşılanabilir."

Kürkçü, gençlerin enerji içeceklerine olan ilgisinin, içeriklerini ve sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini daha iyi anlamalarına yardımcı olunması gerektiğini sözlerine ekledi.