Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mesut Arslan, ailelere çocuklarının bahar alerjilerinden korunması için bazı önemli bilgiler sundu.
Alerjik nezlenin iki türü olduğunu belirten Uzm. Dr. Mesut Arslan, "Bahar nezlesi, çimen, ağaç ve ot polenlerine bağlı gelişirken, perennial alerjik nezle ise ev tozu akarı, hamamböceği, küf ve evcil hayvanlara bağlı gelişmektedir. Özellikle bahar aylarında burun akıntısı, burun tıkanıklığı sorunu yaşayan hastaların yaklaşık yarısı bahar nezlesi yaşamaktadır. Bahar nezlesi, mevsimsel olabileceği gibi yıl boyu da devam edebilir" dedi.
Bahar alerjisinin belirtileri arasında sık sık burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve aksırık nöbetleri olduğunu belirten Uzm. Dr. Arslan, "Aksırıklar genellikle arka arkaya 10-20 atak halinde olur, burun akıntısı ise su gibi olup çok bol miktarda ve sürekli olabilir. Burun tıkanıklığı da burun içindeki mukozanın şişmesi sonucu meydana gelir. Ayrıca, alerjik nezle, gözlerde sulanma ve kaşıntıya da yol açabilir. Bazen damakta ve genizde kaşıntı veya akıntı hissedilebilir" şeklinde konuştu.
Alerjik Nezle ve Soğuk Algınlığı Karıştırılabilir
Alerjik nezle, genellikle soğuk algınlığı ile karıştırılabilir. Ancak, nezle belirtileri bahar ve yaz aylarında başlayıp üç haftadan uzun sürüyorsa ve iyileşme göstermiyorsa, alerjik nezle şüphesi kuvvetlenir. Bu durumda ailelerin mutlaka bir doktora danışması gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Arslan, alerjik nezlenin genellikle okul çağındaki çocuklarda daha sık görüldüğünü, ancak 2 yaşından önce nadir görüldüğünü belirtti. Alerjik nezlesi olan çocuklarda astım gelişmesi de yaygın bir durumdur. Bu nedenle, çocuklarda öksürük ve hırıltı belirtilerine karşı ailelerin dikkatli olması önemlidir.
Alerjiye Neden Olan Madde Tespit Edilmeli
Uzm. Dr. Arslan, çocuklarda alerjik nezle şüphesi durumunda, alerjiye neden olan maddeyi tespit etmek için cilt veya kan testleri yapılabileceğini söyledi. Testler sonucunda çocuğun belirli bir alerjene duyarlı olduğu tespit edilirse, buna yönelik tedbirler alınabileceğini veya tedaviye başlanabileceğini belirtti.
Alerjik Nezle Tedavisi ve Korunma Yöntemleri
Alerjik nezle tedavisinin ilk adımının, alerjiye neden olan maddelerden kaçınmak olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Arslan, "Eğer alerjik nezle polenlere karşı gelişiyorsa, tozlaşmanın yoğun olduğu dönemlerde çocukları yeşil alanlardan uzak tutmak gerekebilir. Eğer temas kaçınılmazsa, tedavi altında tutulması sağlanmalıdır" dedi.
İlaç ve Aşı Tedavisi Uygulanabiliyor
Çevresel korunma yöntemlerinin yeterli olmadığı durumlarda, ilaç tedavisinin etkili bir yöntem olduğunu belirten Uzm. Dr. Arslan, "İlaçlar, belirtiler görüldüğü günlerde kullanıldığında bile, çocuğun şikayetlerini gidermeye yardımcı olabilir. Ayrıca, ilaç tedavisi yetersiz kaldığında, çocuklarda immünoterapi adı verilen aşı tedavisi uygulanabilir. Bu tedavi, çocuğun duyarlı olduğu alerjenlerin artan dozlarda verilmesiyle bağışıklık sistemini düzenlemeyi amaçlar ve bir süre sonra vücudun bu alerjenlere karşı doğal bir tepki geliştirmesini sağlar" şeklinde açıklamalarda bulundu.
Aileler, çocuklarının bahar alerjilerinden korunması için bu önerilere dikkat ederek, olası sağlık sorunlarının önüne geçebilirler.