Şanlıurfa’da çiğköftenin hikayesi HZ.İbrahimin ateşe atılması tarihine kadar gittiği tarihi kitaplarda yazmaktadır. Nemrudun ateşi yasaklaması ile ceylan etinin kara daşla döğülerek çiğ köfte yapıldığı belirtilmektedir. Günümüze kadar tarih ve kültür-sanat kitaplarında çiğköftenin ana vatanı şanlıurfa olduğu belirtilmektedir. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) tarafından, Çiğköfte’nin tescili için 31.05.2006 tarihinde müracaatı yapılmış ve 30.06.2008 tarihinde Resmi Gazete yayımlanarak coğrafi işareti belgesi Şanlıurfa’ya kazandırılmıştı.

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası’nın 6 yıl aradan sonra 2015 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu'na ‘etsiz çiğ köfte’ coğrafi işaret tescili için başvurmuş ve önceki gün kamuoyuna yansıdığı gibi itiraza rağmen tescil edilmiştir.

Şanlıurfa’da çiğ köftenin dışında yumurtalı köfte de yapılmaktadır. Kimse yumurtalı çiğköfte dememektedir. Batıda patates ile de yoğrulmaktadır. Kimse patatesli çiğköfte demiyor. Etsiz köfte şanlıurfa’da da ekşili kıyma yaparken yoğrulmaktadır.  Türk Patent ve Marka Kurumunun şehirlerin değerlerini koruması gerekirken illeri birbirine düşürecek kararlar alması doğru değil. Bu kurumunda baştan aşağı kadrolarının değiştirilmesi gerektiği bir defa da ortaya çıkmıştır.