Dünya'nın en eski şehirlerinden biri olan Şanlıurfa, Turizmden hak ettiği payı alamamaktadır.

Musevi, Hıristiyan ve İslam dinleri peygamberlerinin atası olan Hz.İbrahim Şanlıurfa'da doğmuş, Nemrut ve halkının taptığı putlarla mücadele ettiği için burada ateşe atılmıştır. Lut Peygamber, amcası Hz.İbrahim'in Urfa'da ateşe atılmasını görmüş ve daha sonra buradan Sodom'a doğru yola çıkmıştır. İbrahim Peygamberin torunu ve İsrailoğullarının atası Yakub Peygamber Harran'da dayısı kızları Lea ve Rahel ile evlenmiş, Eyyub Peygamber Şanlıurfa'daki bir mağarada hastalık çekmiş ve

Şanlıurfa'da vefat etmiştir. Elyesa' Peygamber Eyyub Peygamber'in yaşadığı Eyyub Nebi Köyü'ne kadar gelmiş, ancak kendisini göremeden orada vefat etmiştir. Şuayb Peygamber, Harran'a 37 km. mesafedeki Şuayb Şehri'nde yaşamış, Musa Peygamber, Şuayb Şehri yakınındaki Soğmatar'da Şuayb Peygamberle buluşmuş ve sihirli asasını Şuayb Peygamber'den almıştır. Bu özelliklerinden dolayı Şanlıurfa'nın diğer bir adı da 'Peygamberler Şehri ve İnançlar Diyarı'dır.

İsa Peygamber, Şanlıurfa'yı kutsadığına dair bir mektubunu ve yüzünü sildiği mendile çıkan mucizevi portresini havvarlerinden Addai ile Urfa Kralı Abgar Ukkama'ya göndermiş, Hristiyanlık devlet dini olarak dünyada ilk defa bu kral tarafından Urfa'da kabul görmüştür.

Üç semavi din tarafından dünyada kutsal olarak tanınan , Mekke, Medine, Kudüs, Vatikan, Antakya, Efes, İznik, İstanbul, Demre, Kapadokya, Tarsus ve Şanlıurfa'dan oluşan 12 merkez içersinde Şanlıurfa'nın çok önemli bir yeri vardır. Urfa'nın yukarıda zikredilen inanç değerlerinin zenginliği dikkate alındığında, Sekizi Türkiye Cumhuriyeti sınırları içersinde alan bu merkezler içersinde birinci sırada geldiği kolayca anlaşılabilecektir.

Doğal Akvaryum Balıklıgöl'ü Dünya'da , Dünyanın ilk üniversitelerinden biri tarihi Harran'da gelen yerli ve yabancılar istenilen hizmetleri verilebiliyor mu ?

Yaygın ve yerel basında gündeme getirilmesine rağmen Abiden bölgesinden Balıklıgöl bölgesine kadar yerli ve yabancı turistlerin istifadesine sunulan tuvalet bulunmamaktadır. Şuayp Şehri, Soğmatar, Göbekli tepe'de durum farklı değildir. Turistlerin dinlenebilecekleri, ihtiyaçlarını gidebilecekleri tesisler bulunmamaktadır. Karaali Kaplıcaları geliştirilememiş ve yeni tesisler yapılmaması sonucu ;Kızılcahamam gibi önemli bir merkez haline getirilememiştir. Bırakın yabancıların gelmesini Şanlıurfa'da yaşayanlar bile Çermik, Elbistan gibi kaplıca bölgelerine gitmektedir.

Şanlıurfa'ya yerli turistler genellikle hafta sonları gelmektedir. Geceleri tarihi bölgelerinde işyerleri kapalı olduğu gibi Pazar günü gündüz tamamen kapalıdır. Tarihi ve turistik bölgelerdeki işyerlerinin hafta sonları ve akşamları açık tutulması sağlanmalıdır.
Şanlıurfa'ya gelen turistlerin hafta sonu günübirlik geldikleri dikkate alındığından Balıklıgöl bölgesinde Kültür Müdürlüğü, Belediye yetkililerinin bulunduğu ve sorunları çözecek bir merkez bulunması, tarihi yer, Müze, Kurtuluş müzesi, Kültür merkezi gibi yerler ise açık tutulmalıdır.

Vatandaşa yöresel satılan isot, fıstık, bakır gibi yöresel ürünlerde kaliteden taviz verilmemesi için tedbirler alınmalıdır diye düşünüyorum.