Kış aylarında kapalı ortamlarda ve toplu taşıma araçlarında artan viral enfeksiyonların grip ve soğuk algınlığına neden olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Keski, korunma yöntemleri konusunda vatandaşları uyardı. Özellikle el hijyeninin önemine dikkat çeken Keski, "Virüsler genellikle eller aracılığıyla ağız ve burun yoluyla bulaşır. Bu nedenle ellerin sık sık yıkanması gerekir" dedi.
Risk Grupları Dikkatli Olmalı
Üst solunum yolu enfeksiyonlarının genellikle 2 ile 7 gün arasında kendiliğinden geçen hastalıklar olduğunu belirten Keski, "Ancak iki yaş altı ve 65 yaş üstü bireyler, diyabet, kalp yetmezliği ve kanser hastaları gibi risk gruplarındaki kişiler gribal enfeksiyonlara daha yatkındır. Eğer hastalık belirtileri 5 günden sonra azalmıyor, aksine artıyorsa, mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır" dedi.
Öncelik Aile Hekimine Gitmek Olmalı
Hastaların doğrudan acil servislere gitmek yerine öncelikle aile hekimlerine başvurması gerektiğini söyleyen Keski, serum veya iğne tedavisinin gribal enfeksiyonlarda fayda sağlamadığını belirtti. "Bu tür tedaviler yerine ilaçların ağız yoluyla alınması daha etkilidir. En iyi tedavi yöntemi ise dinlenmek, bol sıvı tüketmek ve C vitamini içeren meyveleri tüketmektir" şeklinde konuştu.
Grip ve soğuk algınlığı belirtileri gösteren vatandaşlara ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar kullanmalarını öneren Keski, bağışıklık sistemini güçlendirmek için portakal, mandalina ve limon gibi narenciye ürünlerinin tüketilmesi gerektiğini söyledi.