İnfluenza Virüsü Nasıl Bulaşır?
İnfluenza virüsünün A, B ve C türleri bulunduğunu belirten Uzm. Dr. Uras, enfeksiyonun kişiden kişiye damlacık yoluyla bulaştığını ancak yüzeylerin de bulaşmada önemli bir rol oynadığını söyledi. Virüs, bol miktarda virüs barındıran masa, kapı kulpu, oyuncak gibi yüzeylere temas eden eller aracılığıyla da yayılabiliyor. Bu durum özellikle çocukların enfekte olması açısından dikkat edilmesi gereken bir nokta. Uzm. Dr. Uras, "Kuluçka süresi 1-4 gündür ve virüsün yayılma süresi hastalığın başlangıcından 24-48 saat sonra doruğa çıkar," diye ekledi.
İnfluenza Belirtileri ve Komplikasyonlar
İnfluenzanın klasik belirtilerinin ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ve halsizlik olduğunu belirten Uzm. Dr. Uras, bu belirtilerin boğaz ağrısı, öksürük ve burun akıntısıyla devam edebileceğini ifade etti. Yakınmalar genellikle 2-5 gün içinde hafiflese de, şiddetlenen belirtiler veya yeni gelişen semptomlar komplikasyonlara işaret edebilir. Özellikle çocuklar arasında en sık görülen komplikasyonlardan birinin akut otitis media olduğunu söyledi. İnfluenzanın tedavisinde, semptomatik tedavi, bol sıvı alımı ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çeken Uzm. Dr. Uras, antivirüs tedavisinin ilk 48 saat içinde başlanmasının gerektiğini belirtti.
İnfluenzadan Korunmanın En Etkili Yolu Aşılanma
İnfluenzadan korunmanın en etkili yolunun her yıl aşılanmak olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Uras, "Her yıl aşılanma gereği, aşının sağladığı bağışıklığın bir sonraki yıl azalması nedeniyle önemlidir," dedi. İnfluenza aşılarının her yıl dolaşımda olacağı öngörülen virüs tiplerinden üçünü içerecek şekilde yeniden hazırlandığını belirten Uras, çocukların aşılanmasının hastalığa karşı önemli bir koruma sağladığını vurguladı.
Erken Tanı ve Tedavi Hayati Önem Taşıyor
Erken tanı ve tedavinin influenza enfeksiyonunun tedavisinde kritik öneme sahip olduğunu belirten Uzm. Dr. Uras, özellikle dirençli ateş ve iştahsızlık gibi şikayetleri olan çocuklarda mutlaka çocuk hekimiyle iletişime geçilmesi gerektiğini söyledi.