Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Haliliye Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinde görevli Diş Hekimi Büşra Çelik, sigara kullanımının ağız sağlığı üzerindeki etkileri konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Çelik, sigaranın tükürük üretimini azaltarak ağız kuruluğuna neden olduğunu belirterek, "Bu durum, ağız içindeki bakterilerin hızla çoğalması için uygun bir ortam oluşturur. Ayrıca, halitozis olarak bilinen kötü ağız kokusuna sebep olur" dedi.

Sigaranın diş etlerindeki kan akışını azalttığını ve bu durumun diş etlerinin beslenmesini zorlaştırdığını vurgulayan Çelik, "Yara iyileşmesini geciktiren sigara, zamanla diş eti çekilmelerine ve ileri evrelerde kemik kaybına yol açabilir" şeklinde konuştu.

Estetik açıdan da olumsuz etkilere dikkat çeken Çelik, "Nikotin içeriği nedeniyle dişlerde kalıcı renk değişimleri meydana gelir. Bu da dişlerin sararmasına ve estetik açıdan hoş olmayan bir görünüme neden olur" ifadelerini kullandı.

Siverek'te Köpek Saldırısı Sonrası Kuduz Şüphesi: Tedavi ve Önlemler Alınıyor Siverek'te Köpek Saldırısı Sonrası Kuduz Şüphesi: Tedavi ve Önlemler Alınıyor

Diş sağlığını korumak için sigara kullanımının azaltılması, mümkünse tamamen bırakılması gerektiğini belirten Çelik, "Ağız ve diş sağlığınızı korumak adına en az 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne gitmenizi öneriyoruz" diyerek vatandaşlara önemli tavsiyelerde bulundu.

Uzmanlar, sigaranın uzun vadede diş kaybı, ağız kanseri ve ciddi diş eti hastalıklarına neden olabileceğine dikkat çekerek, sağlıklı bir ağız yapısı için sigarayı bırakmanın en iyi çözüm olduğunu vurguluyor.

Kaynak: Haber Merkezi