Dün akşam yerel televizyonlarda bir zat-ı muhterem, arz-ı endam etti. Beldesinde Toki tarafından tatil evleri yaptıracağını, ancak buna 'Çevre İl Müdürlüğünün' izin vermediğini 350 kişinin mağdur olduğunu söyleyerek (belikli içerisi yanmış) feryadı fuğan etti.

Merak ettim, bu Belediye başkanını ve üç yüz elli vatandaşı kim, hangi kurum, hangi gerekçeyle mağdur etmiş, neden bu adamı böyle bağırtıyorlar, araştırdım. Ulaştığım sonucu, gerekçelerinin harfine dokunmadan, mevzuatın aynısını buraya taşıyarak takdiri siz vatandaşlara bırakıyorum.

Yaslıca Belediye Başkanlığı 31.05.2011 tarihinde 1/5000 ölçekli böyle bir proje yapmış, Çevre İl Müdürlüğünden herhangi bir görüş almadan (yanlışlık bu) onaylamış ve gerçekleştirilmesi için TOKİ' ye başvurmuş. Burada ki asıl yanlışlık, ilgili kurumlardan uygun görüş almadan projeyi onaylamaktır. Eğer bu belediyemiz, ta işin başında projeyi onaylamadan, Çevre İl Müdürlüğünden görüş sorsaydı, bu yanlışlıklar olmayacak, 350 vatandaşımız mağdur olmayacaktı, şimdi ilgili mevzuatın harfine dokunmadan buraya alıyorum.

'Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği

Yayımlandığı Resmi Gazete :Tarih 31 Aralık Cuma 2004 Sayı :25687

ÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Su Kalitesine İlişkin Planlama Esasları ve Yasaklar

İçme ve Kullanma Suyu Temin Edilen Kıtaiçi Yüzeysel Sularla İlgili Kirletme Yasakları

Madde 16 — İçme ve kullanma suyu rezervuarlarının ve benzeri su kaynaklarının korunmasında, kaynağın ve havzasının özellikleri bilimsel çalışmalar ile değerlendirilerek, koruma alanlarının tanımı ve koruma esasları ile ilgili olarak her kaynak ve havzasına ilişkin özel hükümler getirilinceye kadar aşağıda verilen genel ilkeler ve koruma alanları geçerlidir. Özel hükümler Bakanlıkça veya Bakanlıkla koordineli olarak ilgili valiliklerce yapılır/yaptırılır. Özel hükümlerin ilgili imar planlarında ve çevre düzeni planında aynen yer alması ve idare tarafından uygulanması esastır.

a) İçme ve kullanma suyu rezervuarına atık su deşarj edilemez. Su kaynağını besleyen akar ve kuru derelere ise su kalitesini değiştirecek şekilde atık su deşarjına izin verilmez.

Mutlak Koruma Alanı

Madde 17 — Mutlak koruma alanı, içme ve kullanma suyu rezervuarının maksimum su seviyesinden itibaren 100 m genişlikteki şerit, mutlak koruma alanıdır. Söz konusu alanın sınırının su toplama havzası sınırını aşması halinde, mutlak koruma alanı havza sınırında son bulur. Bu alanda aşağıda belirtilen koruma tedbirleri alınır,

b) İçme ve kullanma suyu projesine ve mevcut yapıların kanalizasyon sistemlerine ait mecburi teknik tesisler hariç olmak üzere, bu alanda hiçbir yapı yapılamaz. Bu alanda kalan mevcut yapılar dondurulmuştur.

Kısa Mesafeli Koruma Alanı

Madde 18 — "Kısa mesafeli koruma alanı, içme ve kullanma suyu rezervuarlarının mutlak koruma alanı sınırından itibaren 700 metre genişliğindeki şerittir. Söz konusu alan sınırının, su toplama havzası sınırını aşması halinde, kısa mesafeli koruma alanı havza sınırında son bulur. Kısa mesafeli koruma alanı içinde;"

a) Turizm, iskan ve sanayi yerleşmelerine izin verilemez.

Orta Mesafeli Koruma Alanı

Madde 19 — Orta mesafeli koruma alanı içme ve kullanma suyu rezervuarlarının kısa mesafeli koruma alanı sınırından itibaren 1 kilometre genişliğindeki şerittir. Söz konusu alan sınırının su toplama havzası sınırını aşması halinde, orta mesafeli koruma alanı havza sınırında son bulur. Bu alandaki koruma tedbirleri aşağıda belirtilmiştir;

a) Bu alanda hiçbir sanayi kuruluşuna ve iskana izin verilemez.

b) Bu alanda yapılacak ifrazlardan sonra elde edilecek her parsel 5000 m2 den küçük olamaz. Bu parsellerin tapu ve kadastro veya tapulama haritasında bulunan bir yola, yapılan ifrazdan sonra en az 25 metre cephesi bulunması mecburidir.

Uzun Mesafeli Koruma Alanı

Madde 20 — İçme ve kullanma suyu rezervuarının yukarıda tanımlanan koruma alanlarının dışında kalan su toplama havzasının tümü uzun mesafeli koruma alanıdır. Bu alanda aşağıda belirtilen tedbirler alınır.

a) Bu alanın, orta mesafeli koruma alanı sınırından itibaren yatay olarak 3 kilometre genişliğindeki kısmında tamamen kuru tipte çalışan, tehlikeli atık üretmeyen ve endüstriyel atıksu oluşturmayan sanayi kuruluşlarına izin verilebilir. Bu tesislerden kaynaklanacak katı atık ve hava emisyonunun rezervuarın kalitesini etkilemeyecek ölçüde ve şekilde uygun bertarafının sağlanması gerekir. Çöp depolama alanlarına ve bertaraf tesislerine izin verilmez. Turizm ve iskana 19 uncu maddede belirlendiği şekilde izin verilir.'

Konu bu çerçevede incelendiğinde, Belediye başkanına haksızlık yapılmadığı, olayda Çevre İl Müdürlüğünün haklı olduğu görülmektedir.

Takdiri sizlere bırakıyor, saygılar sunuyorum. Kalın esenlikle.

İsa GÜNEŞ

Çevre ve Yardım Gönüllüleri Dernek Başkanı