Yaz aylarının başlamasıyla birlikte Şanlıurfa’da özellikle yarış yapan Motosikletler tehlike saçıyor.
Yaz mevsimi nedeniyle, arada bir arkadaşlarla Akşamları Karaköprü İlçesi Çankaya Mahallesinde bulunan Alibaba Parkında oturup sohbet ediyoruz. Zaman zaman gece geç saatlerde 3-4 yarış motosiklet sürücüsünün aşırı hız yaparak, Şanlıurfa-Diyarbakır yolunda yarış yaptığını görüyoruz. Arkadaşlar sohbet arasında gece geç saatlerde motosiklet sürücülerinin Şanlıurfa-Diyarbakır yolunda yarış yapmasının sakıncalı olduğunu ve aşırı sesten dolayı insanları rahatsız ettiğini söyledi. Bu konu ile ilgili köşe yazısı yazacağımı arkadaşlara ilettim ve bu konuyu köşe yazıma taşıdım.
Yarış Motosikleti olarak adlandırılan Motosikletler Şanlıurfa kent merkezinde ve Karaköprü İlçesi Şanlıurfa-Diyarbakır kara yolu üzerinde yarış yaparak, trafik yoğunluğunun yaşandığı kent merkezinde araç sürücülerini kaza tehlikesi ile karşı karşıya getiriyor. Şanlıurfa-Diyarbakır yolunda akşam saatlerinde ve gece geç saatlerde yarış yapan motosiklet sürücülerinin kendileri de trafik kazası tehlikesi yaşıyor. Trafik kazası tehlikesinin yanı sıra yarış motosikletlerinin aşırı derecede ses çıkarması da insanlara rahatsızlık veriyor. Şanlıurfa’da havaların aşırı sıcak olması nedeniyle, vatandaşlarımız genellikle balkonlarda zamanlarını geçiriyor. Aşırı gürültü kirliği yapan Motosikletlerin sesinden evde, balkonda, parkta ve sokakta bulunan vatandaşlar sıkıntı yaşıyor. Trafik kazası tehlikesi ile birlikte Gürültü kirliğine de neden olan yarış motosikletlerinin Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından sıkı denetim altına alınmasının gerekli olduğunu belirtmek isterim. Ülkemizde Trafiğe kayıtlı yaklaşık 2 buçuk milyon motosiklet bulunuyor. Trafik kazalarında motosiklet kazalarının oranı diğer araçlara göre iki kat daha fazladır. Ülkemizde ve Şanlıurfa’mızda Yılda yaklaşık olarak 500’den fazla motosiklet kazsı meydana gelmektedir.
Meydana gelen motosiklet kazalarının yarısından fazlası ölümlü kazalar ile sonuçlanmaktadır.
Motosiklet kazalarında yaralanan vatandaşların birçoğu ise ağır yaralanmaktadır.
Ülkemizde ve İlimizde meydana gelen motosiklet kazaları genellikle şu ihmallerden yaşanmaktadır.
Motorsiklet kullananların şehirlerarası veya otoban kullananların dışında Koruma başlığı takmamaları,
Motosikletin Önünde bir tampon, yanlarında ve üstte kaporta olmadığından koruyucu bir siperin olmaması,
Otomobillerdeki gibi, emniyet kemeri ve airbag olmaması,
Şerit genişliğini kavrayamamaları ve araçların arasında kendilerine göre risk alarak geçmeleri,
Bilhassa kırsal kesimlerde tali yoldan ana yola çıkarken ani çıkış yapılması,
A1 ve A2 sürücü belgelerine çoğu kez tam eğitim almadan sahip olmaları ve bilhassa kırsal kesimde ve küçük ilçelerde sürücü belgesi olmadan motosiklet kullanmanın çok yaygın olması,
Virajlara sert girmeden dolayı savrulma riskinin çok yüksek yaşanması,
Çarpışmadan veya savrulmadan dolayı sert zemine düşüldüğünde genellikle iç kanamadan ve beyin travmasından dolayı ölüm riskinin araç içerisinde oturanlara göre fazla olması, Motosiklet ile yarışa elverişsiz yerlerde yarışlar yapılması gibi ihmallerden kaynaklanmaktadır. Ülkemizde İş kazalarının, araç kazalarının ve motosiklet kazalarının yaşanmamasını Cenabı Allahtan diliyorum. Sevgi ve Saygılarımla..