Türkiye'de yaşayan bütün vatandaşları ve özelliklede buğday ambarı olarak nitelendirilen Şanlıurfa'mızda ilgilendiren sıcak gündem samimi ekmek, beyaz ekmek konusunda düşüncelerimi sizlerle kısaca paylaşmak istedim. Birçok kişi ekmeğin nasıl yapıldığı konusunda fikir sahibidir. Direk olarak ekmek ve un alanım içerisinde olmasa da dolaylı yol ile ilgi ve bilgi alanıma girmektedir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yeni uygulamaya koyacağı ekmekte kepek oranının artırılması ile ülkemizde yılda bir milyon ton buğday tasarrufu sağlanacaktır. Ekmek yapımında kullanılacak un'un içerisindeki kepek oranı yüzde otuz beşten yüzde atmış beşe yükseltilecek, ekmek içerisindeki tuz oranı azaltılacak. Bu uygulama ile ülke ekonomisine katkı sağlayacak, ekmek daha geç bayatlayacak ekmek israfı azalacak başbakanımızın söylemi ile artık samimi ekmek yiyeceğiz.
Bir taraftan birinci derecede insan beslenmesinde kullanılan hububatların üretiminden tasarruf sağlanırken 2013 yılı ocak ayında gündemde olan benzinde yüzde %2 lik etanol harmanlanması uygulamaya koyuldu. Öncelikle Etanol hakkında kısa bir bilgi vermek isterim Etanol, tarım ve orman ürünlerinden çoğunlukla şeker kamışı, patates, muz, kırmızı pancar ve son zamanlarda buğday gibi hububatlardan elde edilen şekerlerin fermantasyonu ile üretilen bir saf alkoldür. Beyaz ekmekte tasarruf sağlanan hububatların tersine etanol elde edilmek için planlanan hububat üretiminin üstünde üretim yapmak ya da kullanılan hububat miktarında tasarrufa gidilmesi zorunludur.
Son yapılan araştırmalar sonucunda buğday verimi 600-700 kg verim alınabilmektedir daha yüksek verim almak istisnayı bir durumun olacağını sizlere yazmak isterim. Verimin maksimum düzeyde alındığını düşünsek bile hububat üretimi yetmeyecektir. O vakit ekim alanını artırmak gerekmektedir. Bu durumunda gerçekleşmesi imkansızdır fakat Şanlıurfa'mız için düşünecek olursak Şanlıurfa sınırındaki komşu ülke Suriye sınırında mayınlı arazilerin temizlenmesi söz konusu idi ama Komşu ülkede çıkan karışıklıkla bu proje şimdilik askıya alınmış durumda ilerleyen yıllarda bu durum tekrar gündeme gelecektir ve mayınlı arazilerimiz üretime açılacaktır. Her ne uygulanırsa uygulansın tarımın önemi bir defa daha anlaşılmış oldu. Sonuç bu yazılanlar bir kişinin görüşü. Ülkemiz akaryakıtta büyük ölçüde dışa bağımlı bir durumda olduğu kaynaklarımızın yetersiz olduğunu bilmekteyiz. Öz bir hesap yapmak gerekirse beyaz ekmekte 1 milyon ton hububat tasarrufu elde edeceğiz, etanol elde etmek için hububat kullanacağız, etanol uygulaması ile ithal ettiğimiz akaryakıttın yüzde ikilik kısımda tasarruf elde edeceğiz.Türkiye'nin ve özelliklede hububat ambarı Şanlıurfa'mızın refah seviyesi yükselecektir.Saygı ve Sevgi ile...