Güney Doğu Anadolu bölgesi ve Şanlıurfa?mız GAP projesinin bir kısmının faaliyete geçmesiyle bir tarım şehrine dönüştü. GAP projesi öncesinde şehrimizde uygulanan tarım kuru tarım olarak bilmekteyiz proje ile arazilerimiz suya kavuştu suyun Urfa?mıza gelişini sıra gecelerinde Urfa ma su geliyor türküsüyle de anımsıyoruz. Sulu tarım uygulamalarına geçmemiz ile ürün çeşitliligimiz, tarımsal mekanizasyonumuz, birim alandaki verimimiz arttı tabii ki nüfüsumuzda da artış gözlendi yıllar ilerledikçe artan nüfusumuzun ihtiyacını gidere bilmek  için yapılması gereken iki husus var birincisi ekili-dikili tarım arazilerini artırmak ikincisi birim alandan maksimum verim almak birinci husus imkânsızdır tarım arazilerimiz artmaz ikinci hususta ise verim belirli bir seviyeden sonra artış sağlamaz? Peki, GDO lu ürünlerde durum nasıl

     Genetiği değiştirilmiş organizmaların(GDO) verimi diğer kültür bitkilerine oranla daha yüksek, Bitki daha kaliteli, ekim ile hasat arasında fazla işçilik istemiyor bunlar iyi yönleri peki kötü tarafı genetiği ile oynanmış zararı halen araştırılıyor ilerleyen yıllarda insanoğluna nasıl bir zararı olacak bilinmiyor? Peki, biz kullanıyoruz mu?

     Yakın zamanda  ulusal gazetelerden birinde haber olarak gördüm Çin den 110 ton buğday gluteni(Buğday içerisinde bulunan bir protein grubu) ithal edilmiş. İstanbul Tarım il müdürlüğünce yapılan kontrollerde buğdayların GDO lu olduğu raporlanmış.Üretici firma raporu kabul etmeyip tekrar kontrol edilmesi için İstanbul Tarım İl müdürlüğüne göndermiş ikinci kontroller sonrası tekrar GDO lu ürün diye rapor cıkmış  üretici firma tekrar kabul etmemiş üçüncü defa İstanbul Tarım İl müdürlüğüne gönderilmiş bu defa ürünler temizdir GDO susuzdur sonuçu alınmış gazete raporlarıda yayınlamış Ülkemize giren 110 ton buğday gluteni anında bir çikolata firması tarafından alınmış gazete hangi firma olduğunu yazmamış sonuç olarak ülkemize giren bu genetiği değiştirilmiş ürünler  bizlere ulaşıyor bizlerin sağlığını tehtit ediyor.

     Ülkemiz ve Şanlıurfamızın Toprakları Kıraç topraklar olsaydı,suyumuz olmasaydı,üretimi artırmak için mühendisimiz,teknikerimiz olmasaydı Afrika ülkeleri gibi kıtlık yaşasaydık yazardım Gelecek için açlıktan ölmemek için GDO lu ürünler yetiştirebiliriz ama Suyumuz,Güneşimiz,TOPRAĞIMIZ,mühendisimiz var  az girdiyle daha fazla verim alabiliriz alacağızda?Geçen yıl pamuk eken üreticilerimizin yüzleri güldü 2011 yılında biraz gerileme olabilir  bu yıl gülme sırası serin iklim tahıllarında bol ve bereketli günler diliyorum.