Sigara ve alkol kullanımının azaltılması, obeziteden kaçınılması ve düzenli egzersiz yapılmasıyla kanserin yüzde 60 oranında önlenebileceğini vurgulayan Tek, erken teşhisin hayati önem taşıdığını ifade etti. "Kanser, yaş ilerledikçe görülme sıklığı artan bir hastalık. Örneğin 70 yaşındaki bireylerde her altı kişiden biri kanser nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu nedenle belirli yaş gruplarına yönelik tarama testleri büyük önem taşıyor. Meme kanseri için 40 yaşından itibaren, kolorektal kanser için 50 yaşından sonra, serviks kanseri için ise 30 yaşından itibaren 5 yılda bir yapılan düzenli kontrollerle kanser riski önemli ölçüde azaltılabilir" dedi.

Özellikle 40 yaşından sonra sigaranın bırakılması gerektiğini vurgulayan Tek, "Günde bir paketten fazla sigara içen bireylerin 40 yaşından sonra yılda bir kez düşük doz bilgisayarlı tomografi taraması yaptırması önerilir. Ayrıca, sağlıklı kilonun korunması ve düzenli egzersiz yapılması kanser riskini azaltmada büyük rol oynar. Bu önlemler, teknolojik bir altyapı gerektirmeyen, herkesin uygulayabileceği basit ancak etkili yöntemlerdir" şeklinde konuştu.

Şanlıurfa’da Paletli Ambulanslarla Zorlu Kış Şartlarında Sağlık Hizmeti Şanlıurfa’da Paletli Ambulanslarla Zorlu Kış Şartlarında Sağlık Hizmeti

Moralin Önemi

Seminere çevrimiçi olarak katılan sanatçı Talat Bulut ise kanser tedavisinde moralin büyük önem taşıdığını vurguladı. Hastaların moral ve motivasyonunun, tedavi sürecinde olumlu etkiler sağladığını belirtti.

Bu tür farkındalık etkinlikleri, erken teşhis ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarının benimsenmesi konusunda önemli bir rol oynamaktadır.

Kaynak: İHA