SAĞLIK

Glokom Sessiz İlerliyor: Göz Sağlığınızı İhmal Etmeyin! (video)

Göz içi basıncının artmasıyla optik sinirde hasara yol açan ve tedavi edilmediğinde kalıcı görme kaybına neden olabilen glokom, her yaş grubunda görülebilen ciddi bir göz hastalığı olarak dikkat çekiyor.

Balıklıgöl Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Bahar Gülbeyaz, glokom hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Belirti Vermeden Görme Kaybına Yol Açabiliyor

Göz içinde bulunan aköz sıvısının drenajındaki bozulma veya üretiminin artması nedeniyle ortaya çıkan glokom, özellikle 40 yaş üstü bireylerde daha sık görülüyor. Açık açılı glokom, en yaygın türü olup genellikle belirti vermeden ilerler. Hastalar uzun süre farkına varmadıkları için görme kaybı ancak ileri evrelerde fark ediliyor.

Daha nadir görülen kapalı açılı glokom ise ani göz içi basıncı artışına bağlı olarak şiddetli göz ağrısı, bulanık görme, göz kızarıklığı, baş ağrısı, bulantı ve kusma gibi belirtilerle kendini gösterebiliyor.

Erken Teşhis Hayati Önem Taşıyor

Glokom, sinirlerde geri dönüşü olmayan hasara yol açtığı için erken teşhis büyük önem taşıyor. Op. Dr. Bahar Gülbeyaz, özellikle 40 yaş üstü bireylerin yılda en az bir kez göz muayenesi yaptırması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yenidoğan bebeklerde de 1. ve 6. aylarda göz muayenesinin yapılması öneriliyor.