Şanlıurfada Halkın kuşa verdiği değer ve kuşa yönelik insancıl davranış "Geleneksel Şanlıurfa Evleri"nin avluya bakan oda pencerelerinin üstünde yer alan "kuş takaları"nda (kuş evleri) görülebilir. Bu barınaklar insanoğlu ile kuşların dostluğunun yeşerdiği ve yaşadığı mekanlardır.
Bu konuyla ilgili bir araştırma yaptığımızda ; Osmanlı imparatorluğu hüküm sürdüğü yerlerde kuş evi', 'kuş sarayı', 'serçe sarayı' ve 'kuş köşkü' de denilen yapılar, Osmanlı mimarisinde 17. yüzyılın sonlarından itibaren görülmeye başlandı ve 18. yüzyılda ise yaygınlaştı.Osmanlının hayır kurumuna özel bir önem veriyordu. kuşların yuva yapması, soğuktan korunması amacıyla yapılan kuş evleriyle sevap işlemeyi de amaçlıyordu.
Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yer alan eserlerde görülen Kuş evlerinin, batıdaki kadar heykel ve kabartma kullanılmayan Osmanlı mimarisinin çok ağır başlı olan cephelerini de hareketlendirdiği ve süslediğini biliniyor.
Dünyada çok fazla örneği bulunmayan kuş evlerinin, hayvan hakları konusunda çok ilginç bir örnek olduğu muhakkak. 'Kuzey Hindistanda birkaç örnek olduğu, Dünyada bunun dışında çok örnek olmadığı, Özellikle batıda hiç olmaması için dikkat çekiyor. Kuzey İtalyada, birtakım büyük kulelerde özellikle güvercinler için yerler olsa da onların içinde tahta bir kapak olduğu ve buralardan alınan güvercin yavruları pişirildiği, Meğer orada bu çok sevilen bir yemek türlerindenmiş. Bizde kapak yok ve yuvalar, sadece kuş yaşasın diye yapılıyor. .'Osmanlı zamanında kuşların su içmesi için suluklar da yapılırdı. 'Kocamustafapaşa Camisinin avlusunda kuş sebili var. Kuşlar kimseden rahatsız olmadan su içebilsinler diye 1,5 metre yüksekliğinde sütunun üzerindeki çanağa su konulurmuş. Eskiden kuşların yuva yaptığı pencereler uğur sayılırdı. Bunların yeniden başlaması aruz ediliyor. Modern mimari de kuş evlerini daha çok kullanır' diye hayvan severler gündeme getiriyor ancak, ne duyan var nede ilgilenen.
Tabiî ki Şanlıurfa hariç; Haliliye Belediyesi, doğal yaşama katkıda bulunmak, kuşların yumurtalarını daha güvenli şekilde koruması sağlaması amacıyla ilçenin dört bir yanındaki ağaçlara ahşap kuş yuvaları yerleştirmeye başladı. Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol bu konuyla bizzat ilgileniyor.
İlk olarak Ali Şelli Parkında konulan kuş yuvaları, ilçe genelindeki tüm parklarda uygulanacak. Park ve Bahçeler Müdürlüğünün kendi marangozhanesinde imal edilen kuş yuvaları, ekolojik dengeye de katkı sağlıyor. Kuş yuvaları bir yandan kuşlar için uygun yaşam alanı oluştururken, diğer yandan da görsel olarak parklara güzel bir görünüm sağlıyor.
Haliliye Belediyesini yol, kaldırım, çöp başta olmak üzere yeni bir Belediyenin böyle bir konuda çalışma yapması çok ince bir düşünce. Canlıların dili olmasa da demekki kendilerini düşünün çıkıyor ve çıkabiliyor. Bu çalışma diğer ilçelerde de örnek olması dileği ile.