Tarımsal üretimde ulaşılmaya çalışan hedef, Birim alandan daha fazla ve kaliteli ürün alabilmektir. Bilindiği üzere ülkemizin nüfusu her geçen gün artmakta aksine Ekilebilen alanlarımız sınırlı kalmaktadır bu sebeple artan ülke nüfusunun besin ihtiyacını karşılamak için birim alandaki verimizi gelişmiş ülkeler seviyesine getirmeliyiz.

Bitkisel üretimde verimi artırmanın bir yoluda hayvansal ve kimyasal gübre kullanmaktır. Hayvansal gübrenin ülkemiz topraklarına her haliyle hiçbir zararı olmamasına karşın her haliyle toprak yapısına faydalıdır fakat kimyasal gübre kullanımında mutlaka dikkatli şekilde yapılmalı Toprak örnekleri alınıp analiz yapıldıktan sonra bilinçli bir şekilde uygulanmalıdır. Bilinçli ve dengeli bir gübrelemenin bir başka tekniği’de yaprak analizleri ile bitkinin beslenme düzeyinin belirlenmesidir.

YAPRAK ÖRNEĞİ ALIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

1-Alınan yaprak örneği besin noksanlığı olan hasta yapraklardan alınmamalıdır.

2-Farklı yaşlardaki ağaçlardan alınmamalıdır.

3-Yaprak ıslak olmamalıdır

4-Alınan yapraklar ıslak olmamalıdır.

Yaprak örneği bahçe içerisinde U şeklinde veya zigzag şeklinde atlanarak o yıla ait gelişimini tamamlamış besin noksanlığı olmayan, hasta olmayan yapraklardan alınmalıdır.

ASMADA YAPRAK ÖRNEĞİ ALMA

Çiçeklenme sonu veya haziran başında meyve olgunluk başlangıcında(yöresel dilde meyveye ben düştüğünde alınmalıdır).Dikkat edilmesi gereken husus güneş gören meyveli sürgünlerden ort. 25 omcadan 100 yaprak alınması uygundur.

DOMETESTE YAPRAK ÖRNEĞİ ALMA

Meyvenin olgunluk döneminden önceki dönemde meyve ceviz iriliğindeyken alınmalıdır. Her bitkiden 1 veya 2 örnek alınır.

PATLICAN, BİBER, SALATALIKTA YAPRAK ÖRNEĞİ ALMA

Meyve fidesi ilk gelişimini tamamladıktan sonra hasat döneminin ortasına kadar alınabilir. Gelişmiş yapraklardan bitki başına 1-2 tane yaprak alınarak toplamda 50 yaprak alınması uygundur.