Kabul edersiniz veya etmezsiniz ama son yıllarda dünya üzerinde alt yapısı zayıf olan bazı ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de ekonomik olarak bitmeyen bir kriz ve derin yoksulluk hâkim!
Yüksek enflasyona bağlı olarak sıklıkla yaşanan devalüasyonlar yüzünden vatandaşın alım gücü her gün biraz daha azalmış ve insanların temel gıda maddelerine bile ulaşımı neredeyse imkansız hale gelmiştir.
2024 yılı Haziran ayı verilerine göre yoksulluk sınırının 61.820 lira, açlık sınırının ise 18.979 lira olarak açıklanmıştı.
Buna karşılık hükümetin yaptığı resmi açıklama sonucu milyonlarca emeklinin 10 bin liranın altında maaş aldığını öğreniyoruz.
Bir nebze daha iyi durumda olan milyonlarca emekli ise 10 bin lira maaş alıyor.
Dünyadaki bütün matematik profesörlerine saç baş yoldurtan “gizli” bir formül sayesinde değil de evlat, ana, baba, eş, dost yardım ve desteği ile geçinen emeklinin bu durumu hükümetin vicdanını sızlatmış olacak ki, emekliye zam yapma kararı aldılar…
… Ve 3 milyondan fazla emeklinin maaşı 12 bin 500 liraya yükseltildi.
Biz henüz çalışıyor olsak da, emekliler adına sevindik, en azından üç öğün aç kalacaklarına iki öğün karınlarını doyurur, sadece bir öğün aç kalırlar diye sevindik…
AKP Grup Başkanı Abdullah GÜLER, emekli maaş zammı müjdesinin (!) hemen ardından bu zammın bütçeye getirdiği maliyetin 33 milyar 200 milyon lira olduğunu açıkladı.
Bu detay için sayın siyasetçimize teşekkür ediyoruz.
Bundan sonra her sene sonunda bu tarz detaylı açıklamalar bekliyoruz.
Nasıl mı?
Mesela, devlet büyüklerinin yıl boyunca yaptıkları yurt dışı seyahatlerine toplam kaç kişinin katıldığı, bunların kaçının kamu görevlisi, kaçının sivil vatandaş olduğunun açıklanmasını bekliyoruz.
Yurt dışı seyahatleri sebebiyle kamu görevlilerine ve siyasetçilere yıl boyunca kaç lira harcırah ve yolluk ödendiğinin açıklanmasını bekliyoruz.
Yurt dışı seyahatlerinde gidilen ülkelere kargo uçağıyla kaç defa makam aracı taşınmıştır ve yıl boyunca yapılan bu taşımanın bütçeye maliyetinin ne kadar olduğunun açıklanmasını bekliyoruz.
Bakanların ve diğer devlet görevlilerinin tarifeli uçakla seyahat etmek yerine özel uçakla yaptıkları yurt içi veya yurt dışı seyahatlerin bütçeye getirdiği maliyetin açıklanmasını bekliyoruz.
TBMM çatısı altında ve ülkemizin farklı bölgelerinde milletvekillerine hizmet veren kaç sosyal tesisin olduğu ve bu tesislerin bütçeye yükünün kaç lira olduğunun açıklanmasını bekliyoruz.
TBMM’de danışman, sekreter, aşçı, garson ve diğer personelin tam sayısının ve bütçeye maliyetinin açıklanmasını bekliyoruz.
Temel atma, açılış yapma gibi törenlerin bütçeye maliyetinin açıklanmasını bekliyoruz.
Yapılan protokoller sonucu milletvekilleri ve aile üyelerinin muayene, teşhis, tedavi ve tetkikleri için özel hastanelere yıllık kaç lira ödeme yapıldığının açıklanmasını bekliyoruz.
Türkiye’de hali hazırda kaç kişiye veya mirasçısına milletvekili emekli maaşı ödeniyor bu emekli maaşının bütçeye maliyetinin açıklanmasını bekliyoruz.
Mesela, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genel Kurmay Başkanı, Bakan, belediye başkanı ve diğer üst düzey görevlerde bulunduktan sonra emekliye ayrılanların kullanımında kaç kamu aracı ve personeli olduğunun ve bunların bütçeye maliyetinin açıklanmasını bekliyorum.
Bu emekli ve/veya eski siyasetçilerin yıllık olarak bütçeye getirdikleri yükün kaç lira olduğunun açıklanmasını bekliyoruz.
Farklı isimler yani kılıflar bulunmuş olsa da, net olarak ülkemizde kaç kişiye birden fazla maaş ödeniyor ve bu haksız ödemenin bütçemize maliyeti ne kadardır, açıklanmasını bekliyoruz.
Yap-İşlet devret modeliyle yapılan otoyollara verilen araç geçiş garantisinin yıllık olarak bütçeye maliyetinin açıklanmasını bekliyoruz.
Yap-İşlet devret modeliyle yapılan havaalanlarına verilen yolcu garantisinin yıllık olarak bütçeye maliyetinin açıklanmasını bekliyoruz.
Yap-İşlet devret modeliyle yapılan hastanelere verilen hasta garantisinin yıllık olarak bütçeye maliyetinin açıklanmasını bekliyoruz.
Suriyeli, Iraklı, İranlı, Pakistanlı, Afganistanlı, Ukraynalı, Filistinli, Ermeni vs. sığınmacı ve kaçak sayısı ile bu sığınmacıların bütçeye maliyetinin kaç lira olduğunun açıklanmasını bekliyoruz.
Kaçak olarak ama ne hikmetse her köşe başında açılan dükkanlarda satılan tütün mamullerinden dolayı devletin vergi kaybının ne kadar olduğunun açıklanmasını bekliyoruz.
Türkiye genelindeki 50 bin muhtarın maaş ve diğer ödeneklerinden kaynaklanan giderlerinin bütçeye maliyetinin açıklanmasını bekliyoruz.
Yıl içerisinde kaç şirketin vergi borcunun affa uğradığını, vergideki bu adaletsizliğin bütçeye kaç liralık bir yük getirdiğinin açıklanmasını bekliyoruz.
Yıl içerisinde hangi belediyeden veya belediye şirketlerinden hangi vakfa, derneğe kaç liralık bağışta bulunulduğunun açıklanmasını bekliyoruz.
Siyasi partilere yıllık olarak yapılan hazine yardımlarının bütçeye getirdiği yükün açıklanmasını bekliyoruz.
Cumhurbaşkanlığı, Milletvekilliği ve Mahalli İdareler seçimlerinin aynı gün yapılması yerine ayrı ayrı tarihlerde yapılmasının bütçeye maliyetinin açıklamasını bekliyoruz.
Kısacası, emeklinin maaşına yapılan zammın bütçeye ne kadar maliyet getirdiği konusunda bizleri aydınlatan sayın Hükümet yetkililerinin bütçeye yük getiren diğer konuları da kamu oyuyla paylaşmalarını bekliyoruz.
Çalışan ve emekli bütün Türk milletinin üç öğün karnını doyurabileceği, insanca bir yaşam sürebileceği günler diliyorum…