Şanlıurfa tarihi ve kültürel yapısı ile yerli ve yabancıların ilgisini çekiyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Kızılkoyun projesi ile tarihi gün yüzeni çıkardı. Tarihi Hızmalı köprüsü ve millet köprü yıkılmak üzere iken Şanlıurfa Valiliği tarafından restorasyonu yapılarak şanlıurfaya tekrar kazandırıldı. Karakoyun Su Kemeri (Jüstinyen Su Kemeri) ise geçen dönem Belediye Başkanlığı yapan Dr.Ahmet Eşref Fakıbaba döneminde restore edilerek çevre düzenlemesi yapıldı.
Tarihte Daysan Irmağı adıyla anılan Karakoyun Deresi miladi 201 senesinin Kasım ayında, 413 senesinin Mayıs’ında ve 525 senesinin Nisan ayında taşarak Şanlıurfa’yı büyük ölçüde tahrip etmiş ve Halepli Bahçesi yoluyla şehire gelen sellerden en çok Balıklıgöl mevkiindeki krallık sarayı zarar görmüştür. 525 senesindeki sel afetinden sonra Bizans İmparatoru Jüstinyen (Justinianus), Daysan Irmağı’nın Halepli Bahçesi’ne doğru meyilli kenarı üzerinde kendi adıyla anılan ve halen ayakta olan su bendini yaptırmış, ayrıca ırmak yatağına bugünkü yönünü vererek Şanlıurfa’yı gelecek sel afetlerinden kurtarmıştır. Karakoyun Deresi üzerinde Bey Kapısı’ndan başlamak üzere yukarıya doğru sırasıyla Demirkapı Köprüsü, Beykapısı (Kısas) Köprüsü, Hacı Kâmil Köprüsü, Eski Köprü (Samsat Köprüsü), Jüstinyen Su Kemeri, Ali Saip Bey Köprüsü ve Hızmalı Köprü bulunuyor. .
Bunlardan Demirkapı ve Beykapısı köprüleri "Karakoyun Deresi Islah Projesi" çerçevesinde yıktırıldı. Karakoyun Su Kemeri (Jüstinyen Su Kemeri) Millet Köprüsü ile Samsat Köprüsü arasındadır. Bizans İmparatoru Jüstinyen tarafından 525 senesinde yaptırıldığı tahmin edilmektedir.Hızmalı Köprü ise Karakoyun Deresi üzerindeki köprülerin en güzellerindendir. Halk arasında anlatılan bir efsaneye göre Karakoyunlu Türk Beyliği hükümdârlarından birinin kızı olan Sakine Sultan tarafından Hac yolculuğu sırasında yaptırılmıştır. Sakine Sultan’ın mezarı, dere üzerindeki su kemerinin kuzeyindedir.
Köprünün orta ayağının doğu cephesindeki kitabede 1843 tarihinde tamir ettirildiği yazılıdır. 2000 yılında kısmen yıkılan köprü, İl Özel İdaresi’nin mali katkılarıyla restore edilmiştir. Millet Köprüsü; Millet Hastanesi’ne (bugünkü Devlet Hastanesi) Karakoyun Deresi üzerinden yol vermesi nedeniyle bu isimle anılan köprünün güney girişindeki kapının üçgen alınlığında yer alan kitabede "Ali Saip Köprüsü, sene 1341" (m. 1922) yazılıdır. Bu kitabe inşa tarihi ile ilgili olmayıp, köprü çok daha eski tarihlidir. Urfa Kurtuluş Savaşı’nda Fransızlarla yapılan son antlaşmanın bu köprü üzerinde gerçekleştirilmesinin anısını yaşatan bu kitabeye, o zamanın Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ali Saip Bey’in adı yazılmıştır.
Kuzey-güney yönünde uzayan köprü; kesme taşlardan inşa edilmiş olup, 6 adet yüksek ayak üzerine oturan 7 gözlüdür. Derenin her iki yamacına gelen gözler, günümüzde toprakla dolmuş durumdadır. Her iki yandaki korkuluk taşlarının alt kısmına Hızmalı Köprü’de olduğu gibi su kanalları açılmış ve böylece köprüye aynı zamanda "Su kemeri" fonksiyonu verilmiştir.
Millet Köprüsü’nün yıkılmış olan taş korkulukları, 2001 yılında İl Özel İdaresi’nin mali katkılarıyla yeniden yapıldı.
Karakoyun içinde Fırat nehrinin suyunun geçmesi projesinin ise bir an önce hayata geçirilmesini gerekiyor. Tabiî ki tarihi yapıya güzellik katacaktır. 8 yıl önce yapılan proje ve köprüler kullanışlı değil. fıratın suyu kısa sürede getirilmelidir.