2020 yılının Mart ayında ortaya çıkan corana virüs nedeni ile sıfır araç üretiminin azalması ile sıfır araç arzının talebe yetişmemesi, vatandaşların toplu ulaşımdan uzaklaşması, sıfır araç fiyatlarındaki yükseklik ve şahıslar arasındaki fiyat rekabetleri gibi birden çok etmen bu artışlarda rol aldı. Avrupa ülkelerinde hızlı tren ve uçak yolculuğuna ağırlık verilirken Türkiye ferdi araçlar daha cazip geliyor. İnsanlar artık toplu taşımayı kullanmak yerine kendi araçlarını satın almayı tercih ediyorlar. Sıfır araçlarda fiyatlar yüksek olduğu için bu talep daha çok ikinci ele gerçekleşiyor. Yeni araç çıktığı zaman model farkı, paket farkı, görünüm farkı olacak. O yüzden fiyat da yükselecek. Sıfır araç fiyatları arttığı zaman ikinci el fiyatları da artacak"
İnternet ile satıştan önce oto alım sitelerinde araç alımı satımı yapılırken fiyatların bu kadar yükselmesi mümkün değildi. Şahısların kar amaçlı alım satım yapmalarının fiyatların artısında önemli bir rol oynadığı her kesimce belirtiliyor.
TÜİK’in verilerine göre Şanlıurfa’da toplam 253 bin 375 adet motorlu kara taşıtı bulunuyor. Verilere göre kentte 9 bin 506 adet minibüs, bin 459 adet otobüs, 29 bin 417 adet kamyonet, 14 bin 245 adet kamyon, 67 bin 926 adet motosiklet, 859 adet özel amaçlı araç ve 38 bin 705 adet traktör bulunuyor.
Şanlıurfa’da 63 plakalı araçlar dışında farklı şehirlere ait plakalarda mevcut bulunuyor. Oto alım satım sitesi yeni yerine taşındı. Yüzlerce araç satış bekliyor. Ancak fiyatların çok yükselmesi ile halkın araç alımı için beklemesi dikkat çekiyor. Türkiyede üretilen araçların ihrac edilmesi ile Türkiye ikinci el fiyatlarının düşmesi zor gibi