Muhammed Yasir Kıratoğlu'nun Tedavisi İçin CHP Milletvekili Tanal Devrede Muhammed Yasir Kıratoğlu'nun Tedavisi İçin CHP Milletvekili Tanal Devrede

Klinik Psikolog Aybige Üstüner, yapay zeka destekli sohbet botları, terapi uygulamaları ve duygu takibi sağlayan platformların yalnızlık hissini hafifletebileceğini ancak sahte bağlanma hissi ve gizlilik ihlalleri gibi riskler barındırdığını belirtti.

Yapay Zeka, Yalnızlığı Azaltabilir mi?

Uzm. Klinik Psikolog Aybige Üstüner, özellikle gençler arasında yapay zeka destekli sohbet botlarının duygusal paylaşım ve psikolojik destek için giderek daha fazla kullanıldığını vurguladı. Ekonomik belirsizlikler, yalnızlık ve gelecek kaygısının arttığı dönemlerde, bireylerin kendilerini ifade edebileceği, yargılanmadan dinlenebileceği bir alan aradığını ifade eden Üstüner, "Bu tür platformlar, 7/24 erişilebilir olması ve anonimlik sağlaması nedeniyle özellikle yüz yüze destek arayışında çekingenlik yaşayan bireyler için önemli bir seçenek olabilir" dedi.

Yapay Zeka Ve Duygusal İhtiyaçlar Destek Mi, Risk Mi1

Sahte Bağlanma Hissi ve Gizlilik Riskleri

Yapay zeka destekli sistemlerin sunduğu avantajların yanı sıra bazı riskler taşıdığına da dikkat çeken Üstüner, bu teknolojilerin insan psikolojisi üzerindeki olası olumsuz etkilerini şu şekilde sıraladı:

  • Duygusal Bağlanma: Yapay zeka ile kurulan ilişkiler, bireyde sahte bir bağlanma hissi oluşturabilir ve gerçek sosyal ilişkileri zayıflatabilir.
  • Empati Eksikliği: Yapay zeka, algoritmalar üzerinden çalıştığı için gerçek bir empati veya derin duygusal rezonans sağlayamaz. Bu da bireyin duygularının yüzeysel olarak anlaşılması hissini doğurabilir.
  • İnsan İlişkilerinin Önemi: Duygusal boşluğu doldurmanın en sağlıklı yollarından biri, anlamlı insan ilişkileri kurmak ve topluluk desteği almaktır.
  • Mahremiyet Sorunları: Duygusal paylaşımların veri olarak kullanılması, gizlilik ihlalleri riskini beraberinde getirebilir.

Yapay Zeka Ve Duygusal İhtiyaçlar Destek Mi, Risk Mi2 (Küçük)

Duygusal Destek için Teknoloji Yeterli mi?

Yapay zeka tabanlı sistemlerin, bireylere belirli ölçüde destek sunduğunu kabul eden Klinik Psikolog Aybige Üstüner, yine de duygusal boşluğu sağlıklı ve kalıcı bir şekilde doldurmanın en önemli yolunun güçlü insan ilişkileri ve toplumsal dayanışma olduğunu vurguladı.

Her ne kadar yapay zeka, duygusal ihtiyaçlara yönelik çözümler sunarak bireylerin kendilerini daha iyi hissetmelerine katkı sağlasa da, gerçek insan ilişkilerinin yerini tam anlamıyla tutamayacağı belirtiliyor. Uzmanlar, psikolojik destek ihtiyacı olan bireylerin profesyonel yardım almasının en sağlıklı yol olduğunu hatırlatıyor.

Kaynak: İHA