Türkiye’de sigara içen kesim önemli bir rakamı oluşturuyor. Özellikle gençlerin büyük bölümünün sigara içtiğini görüyoruz. Genç kızların ve kadınlarda sigara içme oranı yok fazla. Her gün yaklaşık 20 milyon Türk tiryaki, 15 milyon paket civarında sigara tüketiyor. Geçen yıl Türkiye’de 135 milyar sigara üretildi.- Bunun 108 milyarı iç piyasada satıldı.Satış hasılatı ise 18.3 milyar lira oldu. Türkiye, yıllık 19 milyar liralık sigara tüketimiyle dünyanın en büyük 7. sigara pazarı durumunda.
Şubat 2008’de Tekel Sigara’nın British American Tobacco’ya satılmasının ardından Türkiye’deki sigara pazarı 5 yabancı şirketin hâkimiyetine geçmiş durumda. Bu firmalar, Philip Morris Sabancı (Philsa), Japan Tobacco International (JTI), British American Tobacco (BAT), European Tobacco ve Imperial Tobacco. Koreli KT&G firması da geçen sene İzmir’de fabrikasını kurdu. Marlboro sigarasıyla tanınan ABD - Türk ortaklığı Philip Morris Sabancı, yaklaşık yüzde 41’lik payıyla pazarın hâkimi durumunda gözüküyor. Tekel tarafından ithal edilen ürünleriyle 1984’te Türkiye’ye giren Philip Morris, 1991’de Sabancı Holding ile ortaklık kurarak Philsa’yı oluşturdu. 1992’de İzmir Torbalı’da üretime geçen ortaklık Marlboro, Parliament, LM gibi sigaraları üretiyor. Şubat 2008’de 1 milyar 720 milyon dolara özelleştirmeden Tekel Sigara’yı alan İngiliz BAT ise yaklaşık yüzde 38’lik payıyla pazarın ikinci büyük şirketi olarak gözüküyor. Fabrikası Tire’de olan BAT, Viceroy, Pall Mall ve Kent gibi sigara markalarını üretiyor. Japon JTI ise Türkiye’de üretime 1993’de İzmir Torbalı’da kurduğu tesisle başladı. Yaklaşık yüzde 10 pazar payı olan şirket, Camel ve Winston gibi markaların üreticisi. Mersin’deki tesisinde Winner, Vigor gibi sigaraları üreten İngiliz - Türk ortaklığı European Tobacco ise yaklaşık yüzde 7 pazar payına sahip. Davidoff ve West sigaralarıyla bilinen İngiliz Imperial Tobacco’nun pazar payı ise yaklaşık yüzde 3. Türkiye’deki günlük 15 milyon paket tüketim göz önüne alındığında her gün yabancı sigara üreticilerine 45 milyon lira ödeniyor.
Sigara fiyatları ise 11 liradan başlayıp 18 liraya kadar yükseliyor. Fiyatın pahalı olması nedeni ile vatandaş tütüne yöneldi. Bu da yasaklandı. 5 yabancı firma tekel oluşturmuş durumda. Türkiye’de tekel yıllık 3 milyar dolar sigaradan para kazanırken şimdi 3 milyar dolar yurt dışına çıkıyor. Bu potansiyeli gören şebekeler kaçak olarak yurt dışından ucuz sigara getirerek piyasaya sürmeye çalışıyorlar. Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde gümrük kapısında durdurulan bir araçta yapılan aramada 2 bin 170 paket gümrük kaçağı sigara ele geçirildi.yakalanmamış olsa idi . vergi vermeden haksız kazanç elde edecekti. Neden Türk firması sigara üretip paralar ülke içinde kalmıyor.