65 yaşındaki Necla Özkan isimli hasta, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Emre Toğrul tarafından yapılan operasyonla sağlığına kavuştu.

Türkiye Ve Avrupa’da Bir İlk Kalça Ameliyatında Rosa Teknolojisi2-1

Yapay zekâ destekli robotik sistem ilk kez kullanıldı

Kayseri’de yaşayan ve yıllardır kalça ağrısı nedeniyle yürüme zorluğu çeken Necla Özkan, başvurduğu birçok hastaneden sonuç alamayınca rotasını Adana’ya çevirdi. Yapılan muayene ve tetkikler sonucunda Özkan’a kalça protezi ameliyatı önerildi. Bu operasyon, “ROSA” isimli yapay zekâ destekli robotik cerrahi asistan sistemi ile gerçekleştirildi.

Ameliyat sonrası kısa sürede ayağa kalkarak yürümeye başlayan Özkan, “Hocamız yöntemi anlatınca şaşırdım. Robotla yapılan bir ameliyat olduğunu duyunca tereddüt ettim ama anlatılan faydaları çok etkileyiciydi. Ameliyattan 3 saat sonra ayağa kalktım. Adım atınca çocuk gibi sevindim” diyerek memnuniyetini dile getirdi.

"Ameliyat sırasında cerraha anlık bilgi sağlıyor"

Ameliyat hakkında bilgi veren Prof. Dr. Emre Toğrul, ROSA sisteminin cerraha hem ameliyat öncesi planlama hem de ameliyat esnasında yönlendirme desteği sunduğunu belirtti. “Bu sistem, cerrahın kullandığı aparata bağlanarak ameliyat boyunca hem görüntüleme hem ölçüm hem de projeksiyon sağlıyor. Cerrah, olası değişiklikleri anında fark ediyor ve sistem, binlerce ameliyat verisini analiz ederek anında alternatif planlar sunuyor” dedi.

Toğrul, bu teknolojinin hem ameliyat süresini kısalttığını hem de hastaların iyileşme sürecini hızlandırdığını vurguladı. “Ameliyat sonrası 3 saat içinde ayağa kalkmak, konvansiyonel yöntemlerde nadir rastlanan bir durum. ROSA sayesinde daha doğru ve kişiye özel protez yerleşimi yapılabiliyor” şeklinde konuştu.

Türkiye Ve Avrupa’da Bir İlk Kalça Ameliyatında Rosa Teknolojisi-1

"Gelecekte her ameliyat robot destekli olabilir"

Adana’da gerçekleştirilen bu ameliyatın Avrupa ve Türkiye’de bir ilk olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Toğrul, “Bu teknolojiyi ilk kez Adana’da uygulamış olmaktan gurur duyuyoruz. Yapay zekânın sağlık alanındaki etkisi her geçen gün artıyor. Belki de 15-20 yıl içinde tüm ameliyatlar robot yardımıyla yapılacak” dedi.

Kaynak: İHA