Bilindiği gibi hayatımıza son 15 yılda giren kredi kartı kullanımı yaygınlaşması sonucu vatandaşların doğru kullanmadığından perişan oldukları kamuoyuna yansıyor.

Avrupa ve Amerikada kart alışverişi yapılırken Türkiyede kartı kullanımı Türkiyede 2015 yılı sonu itibari ile kredi kartı sayısı 171 milyona ulaşmış.Kart sayısında Türkiye Avrupada birinci duruma geldi. İnternetten alış veriş yapan kredi kartı sayısı 22 milyona ulaşmış, 2015 yılında kredi kartı ile yapılan ödeme rakamı 543 milyar lirayı buldu.

Rakamlar ve alış verişlerde Avrupada birinci olduk. Bunlar olumlu yönleri peki bu kartları kullananlar yaptıkları alışverişleri bankalara ödeyebiliyorlar mı? Hayır ödeyemiyor. Normal asgari tutarını bile ödeyemeyenlerin oranı da yüksek.

Borçlar zamanında ödenmeyince Bankaların kredi kartlarına uyguladığı akti faiz yıllık yüzde 24.24, gecikme faizi ise 30.24lere kadar yükseliyor. Yasal olmamasına rağmen bankalar birleşik faiz uyguluyor. Böylece vatandaşın kredi kartına ödediği faiz yüzde 50lilere kadar yükseliyor. Yeni 100 liralık borç 150 liraya, 1000 liralık borç 1500 liraya yükseliyor.

Kredi kartı faiz oranlarını Merkez bankası belirliyor.dönem borcunun ödenmesi halinde kalan hesap bakiyesi üzerinden faiz hesaplanıyor.kalan bakiyesine asgari tutar ve üzerinde ödeme yapılması durumunda akdi faiz, asgari tutarın altında ödeme yapılması durumunda asgari tutarın ödenmeyen kısmı için gecikme faizi ,kalan hesap bakiyesinin asgari tutarını aşan kısmı için akdi faiz uygulaması yapılması gerekiyor.

Şanlıurfada bir çok kişinin kredi kartlarından dolayı icralık olması ve banka hesaplarına bloke konulması sonucu mağdur olduklarına şahit oluyoruz. Bu nedenle kredi kartı kullananlar mutlaka borçlarını aksatmaması ve banka avukatları ile muhatap olmamaları gerekiyor.

Kredi kartı kullanıp borçlarını zamanında ödendiğinde çok güzel bir sistem ancak ödeme gücünün üstünde kullanılıp ödenmediğinde ise çok kötü sonuçlara gidilecek bir durum.