İçişleri Bakanlığı verilerine göre , 2020 Yılında İçişleri Bakanlığı Genel Sekreterliğine, Siyasi Parti Kuruluşu için başvuran 27 siyasi partiye,2021 yılı içerisinde ise şu ana kadar 13 siyasi partiye “alındı” belgesi verildi.Türkiye genelinde ise 116 parti faaliyette bulunuyor.önceki gün, Yüksek Seçim Kurulu yapılacak ilk seçimlerde seçime katılma hakkına sahip olan partileri açıkladığı kamuoyuna yansıdı.
YSK'nin açıkladığı listesine göre 24 parti seçime girebilecek . YSK'nın açıkladığı listede; Adalet ve Kalkınma Partisi, Anavatan Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi, Demokratik Sol Parti, Demokrat Parti, Emek Partisi, Gelecek Partisi, Genç Parti, Halkların Demokratik Partisi, Hür Dava Partisi, İyi Parti, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Muhafazakar Yükseliş Partisi, Saadet Partisi, Sol Parti, Türkiye İşçi Partisi, Türkiye Komünist Hareketi, Türkiye Komünist Partisi, Vatan Partisi ve Yeniden Refah Partisinin yapılacak seçimlere katılabilecek yeterliliğe sahip olarak belirlendi.
Bu duruma göre faaliyette bulunan 92 parti seçime katılamıyor.Meclise ise yapılan seçimlerde AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti ve HDP girebildi. ittifak olarak seçime başta partilerden giren bazı partiler ise seçildiği partilerden istifa ederek partilerine geçtiler.
TBMM verilerine göre ; Adalet ve Kalkınma Partisi (286), Cumhuriyet Halk Partisi (135), Halkların Demokratik Partisi (56), Milliyetçi Hareket Partisi (48), İYİ Parti (36), Türkiye İşçi Partisi (4) Memleket Partisi (3),Demokrat Parti (2),Zafer Partisi (2),Büyük Birlik Partisi(1),Demokrasi ve Atılım Partisi (1),Demokratik Bölgeler Partisi (1),Saadet Partisi(1),Yenilik Partisi(1),Bağımsız Milletvekili(5) olmak üzere Toplam (582) milletvekili bulunuyor.