Akciğer kanseri, lenfoma, tüberküloz ve sarkoidoz gibi hastalıkların tanısında kullanılan ve bronş dışındaki büyümüş lenf bezleri ile tümörlerin tespitini kolaylaştıran EBUS hakkında kurs düzenlendi. Erzurum, Sivas, Ankara, Mersin, Bursa, Kırşehir, Şanlıurfa, İstanbul ve Bayburt'tan gelen uzmanların katıldığı eğitimde, alanında deneyimli profesörler tarafından uygulamalı anlatımlar yapıldı.
Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Ethem Özsoy, EBUS’un akciğer hastalıklarının teşhisinde devrim niteliğinde bir yöntem olduğunu belirterek şu bilgileri paylaştı:
"Bronkoskopi, solunum yolları rahatsızlıklarının tanısında uzun yıllardır kullanılan bir yöntemdir. Ancak bronş dışındaki lenf bezleri ve tümörlerin teşhisinde yetersiz kalabiliyordu. EBUS sayesinde, bronkoskop cihazına eklenen ultrasonografi ile bronş dışındaki hastalıklar kolayca tespit edilebiliyor ve tanı için örnekler alınabiliyor. Akciğer kanseri başta olmak üzere, lenfoma, tüberküloz ve sarkoidoz gibi birçok hastalıkta doğru tanı konabiliyor ve hastaların en uygun tedaviye yönlendirilmesi sağlanıyor. Ayrıca bu yöntem, genel anestezi ya da sedasyon altında yapıldığından hastalar herhangi bir ağrı hissetmiyor ve kısa sürede taburcu edilebiliyor.”
Eğitim programıyla, EBUS yöntemi Türkiye genelinde daha fazla sağlık merkezinde uygulanabilir hale getirilmesi hedefleniyor. Şanlıurfa ve diğer illerden gelen uzmanlar, aldıkları eğitimle kendi şehirlerinde bu teknolojiyi daha etkin şekilde kullanabilecek.