Şanlıurfada 2 bin 121 okul, 15 bin 410 derslik, 23 bin 077 öğretmen ve 603 bin 809 öğrenci ile Türkiyede öğrenci sayısı bakamından ilk sıralardayız. İlk ve orta öğretimde derslik başına 42 öğrenci, genel ört öğretimde 30, mesleki ve teknik öğretimde 31 öğrenci düşüyor. Şanlıurfada son yıllarda okul inşatları ile gerçekten ön sıralarda idik. Bu yapılan okullar sayesinde derslik başına öğrenci sayısı düştü.
Fiziki olarak yani bina olarak Devlet üzerine düşeni yaptı. Ancak, buraya gelen öğretmenlerin hemen tayin istemesi ile eğitimde öğretmen açığı had safhaya ulaşıyor. Bu sorun çözülmez ise eğitimde en geride kalmaya devam ederiz.
Şanlıurfada kırsalda aileler geçimlerini yapabilmek için Akdeniz, Karadeniz ve Orta Anadoluya ailece çalışmaya gidiyorlar. Bu nedenle çocukları da birlikte gidiyor. Bu ailelerin çocukları okuldan mahrum kalıyor.
Onbinlerce öğrenci taşımalı eğitimle minibüslerde saatlerde yolculuk yapıp kısa bir eğitim görüp saatlerce yolculuk yapıp evine geliyorsa burada eğitimden söz etmemiz mümkün değil. Yorgunluk, yemek ve bir çok nedenlerle sabit okullar yapılmalı ve taşımalı eğitim sistemine son verilmelidir.Bir çok aile bu nedenle çocuğunu okula göndermemektedir.
TÜİK 2014 yılı eğitim istatistiklerini önceki gün açıkladı. Türkiyede 6 yaş ve üzeri okuma yazma bilmeyenlerin oranı yüzde 3,87 olurken, ’en okur yazar il’ sıralamasında birinci Antalya oldu. 2’nci sırada İzmir, 3’üncü sırada ise Tekirdağ yer aldı. ’En okumaz yazmaz’ üç il ise sırasıyla Siirt (79. il), Mardin (80.il) ve Şanlıurfa (81.il) oldu.
Şanlıurfada görev yapan tüm mille eğitim Müdürleri, İlçe Milli Eğitim Müdürleri TÜİKin açıklamasını okusunlar ve Şanlıurfada görev yaparken bu sonuçları açıklamak yerine kamuoyuna herseyin güllük ve gulistanlık olduğunu açıklamalarını kendilerine hatırlatmak istiyorum.