Her hafta Pazartesi günleri; Şanliurfagazetesi.com da Yöre Oyunları adı altında Halk Oyunları ile ilgili söyleşi yapacağız inşallah. Oyunlarımız nerden nereye geldi, dejenere varmı, varsa sebeplerini ve çözümünü uzun uzun anlatmaya çalışacağız. Halk Oyunlarındaki sorunları ve bu sorunların nasıl çözülebileceğini konuşacağız. Geçmişte bir çok dereler alırken, neden şimdi derecelerin hayallerini bile kurmaktan uzak kaldık Bu konuda neler yapılabilir, acizane duygu ve düşüncelerimizi radikal bil şekilde ortaya koyup, gerekirse tartışma ortamı sağlamak ve bu sebeple çözüm arayışına girilmesine sebebiyet vermeye çalışacağız.

Eski ile yeniyi mukayese ettiğimiz zaman fark ve sorunları daha net ve açık bir şekilde tespit etmiş oluruz diye düşünüyorum. Halk Oyunları Federasyonu kurulmadan önce Milli Eğitim Bakanlığına bağlı idi. Yöre oyunlarımızı genelde Okullar ayakta tutuyordu. Şöyle bir geçmişi karıştıracak olursak. Başarıların ve derecelerin okullar tarafından kazanıldığını göreceğiz. Mesela Şanlıurfa Endüstri Meslek Lisesi, Kız Meslek Lisesi, 1982 de kapatılan Urfa Öğretmen Lisesi, Zaman zaman Sağlık Meslek lisesi ve Urfa Lisesi. Bu okullarımız Türkiye birinciliklerinin yanı sıra Dünya çapında da dereceleri var. Yine Şu anda piyasada Antrenör olarak görev yapan ve yapmayan birçok Endüstri Meslek Lisesi Mezunları var, bu konuda aktif görevler almıştır. Birçok çalışmaları ve başarıları her kes tarafından bilinir. Bu okullardan hangisi yarışmaya katılsa Türkiye derecesi kesindi. End. Mes.Lisesi Defalarca Türkiye çapında dereceler aldı. Kız Meslek Lisesi, Öğretmen Lisesi de aynı. Final yarışmalarında Urfa rakiplerin adeta korkulu rüyaları idi. Halk Oyunlarımız Federasyonlaşınca bırak dereceleri, derecenin hayali bile yapılamaz hale geldi. Diyarbakır, Adıyaman, Malatya başta olmak üzere diğer yöreler kıssa zamanda Federasyona uyum sağladılar ve baya bu konuda yol aldılar. Okullarda Rahmetli İbrahim BAYINDIR, Muammer DEMİR, İsmail Hakkı SÜZER, Abdullah BALAK, Hasan RASTGELDİ, Mehmet OYMAK gibi bu işi seven gönüllü, fedakar öğretmenler de yok. Eğitmenliğini yaptığım; Kız Meslek Lisesi iki Türkiye Birinciliği, bir Türkiye ikinciliğinin yapında bir çok başarılara imza attı. Şimdi neden bu başarılar yok.

Bir sonraki yazımızda geçmişteki başarılarımızı ve şimdiki başarısızlıkların sebeplerini anlatmaya, okuyucularımızla paylaşmaya devam edeceğiz İnşallah. Bir sonraki yazımızda buluşmak üzere. Allaha emanet olun.