Şanlıurfa ili Türkiye’nin  en büyük entegre projesi olan GAP’ın merkez şehri durumunda bulunuyor. GAP bölgenin ekonomik ve sosyal kalınmasında en önemli yönü tarımsal artışı yükseltmek  ve tarımsal çeşitliliğin oluşmasını sağlamaktı. . Türkiye’nin diğer bölgelerindeki refah düzeyini Şanlıurfa ve GAP bölgesindeki herkesin gelir düzeylerinin artırılması da amaçlıyordu.

 GAP Projesinin hayata geçmesi ile  Sulama sonrasında pamuk, ikinci  ürün mısır, sebze ve meyve alanlarında kısmi artış görüldü. Ancak bölgenin ihtiyacını karşılayacak diğer alternatif ürünler pazar sorunu ve kooperatifleşme eksikliği nedeniyle istenen hedeflere ulaşamadı. GAP Bölgesinde çiftçilere gerekli eğitim verilemedi.

Şanlıurfa’da ovalar  ve bazı bölgeler 1994 yılında dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in Şanlıurfa’ya gelişi ile suya kavuştu. 28 yıldır Şanlıurfa halen sebze, meyve başta olmak üzere ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Harran Ovasının bereketli topraklarına, Fırat suyunun verilmesinden bu yana, Ovada ürün desenini yakaladığımız, oluşturduğumuz söylenemez. Burada Taze fasulye, Karnabahar, Lahana, Pırasa, Ispanak, Her türlü Baharat ve Bakliyat bitkileri, Çilek yetişdiğini düşünün.Dış piyasalara da, pazarlamak mümkün; hatta konserve, Soğuk Hava Deposu hizmetlerini de, bu zincire eklerseniz, 1994 yılından bugüne 29 yıl geçti. Harran fıratına kavuştu ancak istenen ürün desenine ulaşamadı.

Şanlıurfa’da Antalya gibi Türkiye’nin sebze ve meyve ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahip ancak, kurum ve kuruluşların bir gayreti yok.