Halk arasında "sara hastalığı" olarak bilinen epilepsinin, beyindeki sinir hücrelerinde meydana gelen anormal elektriksel dalgalanmalar sonucu bilinç kaybı gibi tekrarlayan nöbetlere neden olan bir beyin rahatsızlığı olduğunu belirten Dr. Aksoy, "İki veya daha fazla nöbet geçirilmesi epilepsi tanısı için yeterlidir" dedi.
Epilepsinin, beyin içerisindeki anormal, aşırı ve genişletilmiş aktiviteye bağlı olarak geçici semptomlar gösterdiğini ifade eden Aksoy, "Epilepsi, süregelen nöbet oluşturma yatkınlığıyla birlikte nörobiyolojik, psikososyal ve sosyal sonuçları olan bir hastalıktır. Epilepsi, ağızdan alınan ilaçlarla tedavi edilebilen bir hastalıktır. Uygun hastalar için cerrahi tedavi de düşünülebilir. Hastalar, ilaçlarını düzenli kullandıkları sürece günlük yaşamlarına normal şekilde devam edebilirler" şeklinde konuştu.
Epilepsinin genetik faktörler, travma ve bazı yayılma süreçleriyle ortaya çıkabileceğini belirten Dr. Aksoy, "Bazen hastalığın altında yatan kesin neden saptanamayabilir. Epilepsi nöbeti geçiren bir kişiyle karşılaştığımızda sakin olmalı, hastayı yana çevirmeli ve kesinlikle ağzına herhangi bir cisim sokmamalıyız. En kısa sürede 112 Acil Servis’e haber verilerek hastanın sağlık kuruluşuna ulaştırılması sağlanmalıdır" dedi.
Epilepsi hastalarının toplumun bir parçası olduğunu vurgulayan Aksoy, uygun tedaviyle hayatlarına normal bir birey gibi devam edebilmelerinin mümkün olduğunu ifade etti.