Türkiye’de İlk ve Tek Robotik Üretim Tesisinde Üretilen Termoslar Dünya’ya İhraç Ediliyor
Şanlıurfa’da otomasyon sistemiyle üretilen termoslar, Türkiye’nin ilk ve tek robotik entegre tesisi olan fabrikada üretiliyor ve dünya çapında yoğun bir talep görüyor. 15 milyon dolar yatırımla kurulan dev tesis, Türkiye’nin yanı sıra dünyadaki beşinci robotik entegre üretim tesisi olarak dikkat çekiyor. Yıllık üretim kapasitesinin neredeyse bir milyonun üzerine çıktığı fabrikada, termoslar tamamen robotlar tarafından üretiliyor.
Fabrikanın kurucuları, Şanlıurfa’da yaşayan genç yatırımcılar Ömer Polat ve Deniz Şiyar Polat kardeşler. 2 yılı aşkın bir süre boyunca yoğun çalışmalar sonucunda Organize Sanayi Bölgesi’nde kurdukları tesiste, termoslar tamamen otomasyon sistemiyle üretiliyor. Polat kardeşler, pandemi sonrası hijyenin ve sosyal mesafenin öneminin arttığı dönemde, özellikle ısıya ve soğuğa dayanıklı çelik termosların üretimine yönelik yaklaşık 15 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirdiler.
Türkiye'nin ilk ve tek, dünyanın ise beşinci robotik entegre tesisinde üretilen termoslar, kısa sürede hem iç piyasada hem de yurtdışında büyük ilgi gördü. Fabrika, 45 bin metrekarelik alanda faaliyet gösteriyor, bunun 10 bin metrekarelik kısmı kapalı alan. Üretilen termosların neredeyse tamamı robotlar tarafından şekillendiriliyor ve boyama hattı da tamamen robotik sistemle çalışıyor.
Fabrikada üretilen termoslar, su ve çay termosları başta olmak üzere, ısıyı muhafaza eden çelik ürünlerden oluşuyor. 6 farklı model ve 8 farklı boyda termos üretimi yapılırken, özellikle su ve çay termoslarına olan talep her geçen gün artıyor.
Genç yatırımcı Ömer Polat, fabrikanın üretim süreciyle ilgili olarak, “Bizim fabrikamız Türkiye’de ilk ve tek robotik entegre tesisi olmakla beraber, dünyanın da beşinci robotik entegre tesisi konumunda. Çelik hammadde olarak kullanılıyor, plastik ise robotlar sayesinde şekillendiriliyor. Boya hattımız da robotik sistemle çalışıyor. Günlük üretim miktarımız, modele göre değişmekte; büyük modellerde 3500-4000 aralığında, küçük bireysel termoslarda ise 6000’e kadar çıkabiliyoruz. Hedefimiz bu tesisi 15.000 rakamlarına çıkarmak,” dedi.
Fabrika, yurtiçindeki satışlarının yanı sıra yurtdışına da termos ihracatında bulunuyor. Polat, özellikle yurtdışında bireysel termosların daha fazla satıldığını belirtti. Pandemi sonrası kişisel ürünlere olan talebin arttığını ifade eden Polat, “Dünya bireyselleşiyor. Isıyı muhafaza etme özelliği olan termoslar, sıcağı sıcak, soğuğu ise soğuk tutuyor. Özellikle kamp ve bireyselleşme trendlerinin artmasıyla termoslar daha fazla talep görüyor,” diye ekledi.
Şanlıurfa’daki bu modern tesis, sadece Türkiye’deki değil, dünya çapındaki termos üretimi için de önemli bir merkez haline gelmeye devam ediyor.