Badıllı; Şuan mesleğimizde ki en büyük sorun eleman bulamamamız, geçenler de yanımda çalışan bir çırağımın babası kalfamı dövmeye geldi neden diye sorduğumda bana oğlumu dövmüş o yüzden dövmeye geldim dedi, ben de burada adalet olmaz dedim.
Mesleğimize rağbet tabi ki oluyor çünkü kaynak dalı çok uzun bir daldır, teknoloji ve bilim ilerledikçe kaynakçılık alanı büyük bir şekilde genişliyor, demem o ki burada ki bütün kaynakçılar çalışıyorlar ve işleri çok iyidir.
Tabi ki sanayinin kendisine göre zorlukları var ama ileride o çocuk yetişip dükkân açtığında rahat edecektir, meslek tabi ki kolay değildir emek ve yorgunluk ister, eskiden babamız ustamıza oğlumun eti senin kemiği benim derdi, çırak dediğin böyle yetişir bunun haricinde çırak yetişmez.
SİZİ TANIYABİLİRMİYİZ?
Ömer BADILLI, kaynak ve demir doğrama işi yapıyorum ve 25 yıldır aşağı sanayide dükkânım bulunmakta.
Bana göre mesleğimiz ilerleyen yıllarda daha da açılacak, daha da genişleyecek ve zenginleşecektir, teknoloji ilerleyip geliştikçe biz de kendimizi geliştiriyoruz, tabi ki Şanlıurfa sanayi ve tarım alanı olduğu için avantajlarımız vardır.
İŞLERİNİZ ŞUAN NE DURUMDA?
İşlerimiz normal ve iyi bir şekilde devam ediyor, bundan önceki yıllarda işlerimiz biraz daha iyiydi doların ve petrolün yükselmesiyle iş seviyesi biraz düştü ama yinede durumumuz iyidir devam ediyoruz.
MESLEĞİNİZDE SORUNLAR YAŞIYORMUSUNUZ?
Şuan mesleğimizde ki en büyük sorun eleman bulamamamız, geçenler de yanımda çalışan bir çırağımın babası kalfamı dövmeye geldi neden diye sorduğumda bana oğlumu dövmüş o yüzden dövmeye geldim dedi, ben de burada adalet olmaz dedim. Bizim zamanımızda ustamızdan veya kalfamızdan dayak yediğimizde eve gider babamıza söylerdik ama babamız bizi dövüp tekrardan işe gönderirdi, bizim zamanımızda öyleydi. Eğer bir çocuk iş yerinde zorluk görmez, dayak yemezse o işte kendini geliştiremez ve işten kaçar, işten kaçınca da sokaklarda madde bağımlısı olur.
BU KONUDA BURADAN AİLELERE NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
Ailelere demek istediğim çocuklarına yüz vermesinler çünkü çocuk sanayiye geldiğinde fırça yiyebilir, dayak yiyebilir, yorulur ve yıpranabilir. Tabi ki sanayinin kendisine göre zorlukları var ama ileride o çocuk yetişip dükkân açtığında rahat edecektir, meslek tabi ki kolay değildir emek ve yorgunluk ister, eskiden babamız ustamıza oğlumun eti senin kemiği benim derdi, çırak dediğin böyle yetişir bunun haricinde çırak yetişmez.
MESLEĞİNİZE RAĞBET VAR MI?
Mesleğimize rağbet tabi ki oluyor çünkü kaynak dalı çok uzun bir daldır, teknoloji ve bilim ilerledikçe kaynakçılık alanı büyük bir şekilde genişliyor, demem o ki burada ki bütün kaynakçılar çalışıyorlar ve işleri çok iyidir.
MÜŞTERİLER SİZE ÇOĞINLUKLA HANGİ DEMİR İŞİNİ VERİYORLAR?
Çatı, kapı, pencere ve demir doğrama işleri veriyorlar ama şuan fabrika sayıları arttığı için çatı işlerine gidiyoruz, kaynak dalı çok zengin bir iş olduğu için her daldan bize iş geliyor.
TEKNOLOJİNİN GELİŞMESİ SİZE NASIL ETKİ ETTİ?
Teknoloji ilerledikçe bizim işlerimiz de artıyor ve alan genişleyip zenginleşiyor, teknolojinin gelişip ilerlemesi bizim için çok büyük bir avantajdır, bakıldığı zaman teknoloji sayesinde 10 yıl önce gerçekleştiremediğimiz işleri başarıyoruz.
GEÇEN YILLARA ORANLA FİYATLARINIZDA DEĞİŞİKLİK OLDU MU?
Ekonominin artmasıyla her şeyin yükselmesiyle bizde de fiyatlar arttı ve biz de geride kalmadık, hatta fiyatların artmasının bize avantajları da oldu demek istediğim işleri artık peşin olarak yapıyoruz. Yarın gel işimi yap paranı vereyim deseler yapmam sadece peşin olarak çalışıyoruz, bizim için çok iyi oldu çünkü borca yapmak kalktı.
BURADA NE TÜR ALETLER VE MAKİNELER KULLANIYORSUNUZ?
Eski makineler ve aletleri kullanıyoruz örneğin kaynak makinesi, hızar makinesi, eğim makinesi, baskı makinesi ve küçük el aletlerini kullanıyoruz.
BİR PENCERE DEMİR DOĞRAMA MONTAJ EDİLENE KADAR HANGİ SÜREÇLERDEN GEÇER?
İlk önce çerçevesi çatılır ve sonra kanat çatılır, kilidi vurulur sonra da sac basıldıktan sonra montaj edilecek yere götürülür makineler ve el aletleri ile montaj edilir.
ESKİDEN ESNAFLIK İLİŞKİLERİ NASILDI?
Eskiden insanlık vardı ve komşuluk bağları daha da kuvvetliydi, eskiden komşu anahtarını tereddüt etmeden komşusuna bırakabilirdi, bir komşu yemek yaptığı zaman o yemeği diğer esnafla da paylaşırdı, insanlık daha da ön plandaydı ama şuan komşu komşuyu tanımıyor ve eskiden hoşgörü vardı.
MESLEĞİNİZİ İLERLEYEN YILLARDA NEREDE NASIL GÖRÜYORSUNUZ?
Bana göre mesleğimiz ilerleyen yıllarda daha da açılacak, daha da genişleyecek ve zenginleşecektir, teknoloji ilerleyip geliştikçe biz de kendimizi geliştiriyoruz, tabi ki Şanlıurfa sanayi ve tarım alanı olduğu için avantajlarımız vardır. Şanlıurfa’nın 4 bir tarafı ovadır ve bu yüzden işimiz çok iyi ilerliyor ayrıca tarım ne kadar ilerlerse biz de o kadar ilerleriz.
İŞİNİZ DE DİĞER MESLEK GRUPLARI İLE BERABER ÇALIŞIYORMUSUNUZ?
Ortak hareket eden kaynakçılar var ama ben ayrı tek başıma çalışıyorum çünkü Şanlıurfa da ortak çalışmak pek randıman tutmuyor ve 2 – 3 yıl sonra ortak çalışanlar arasında kavga çıkıyor.
DÜKKÂNINIZIN KONUMUNDAN DOLAYI SORUNLAR YAŞIYORMUSUNUZ?
Burada elektrik kesintisi yaşıyoruz ama gün boyu elektrik sorunu çekmiyoruz sadece 1 – 2 saatlik işimizden geri kalıyoruz, ayrıca burada malzemelerimiz çalınıyor ve biz malzemelerimizi gidip hurdacı da buluyoruz, burada ki güvenlik önlemlerini çok zayıf görüyorum keşke polislerimiz biraz daha aktif olsalar. Bazen burada ki sokak lambaları yanmıyor ve bekçi yetersizliği mevcut çünkü fazla bekçi olmadığı için mallarımız çalınıyor.
BU SORUNUN ÇÖZÜLMESİ İÇİN NELER YAPILABİLİR?
Bekçileri gece görüyorum ellerini arkalarına bağlayıp geziyorlar sadece ve bugüne kadar bir hırsızı yakaladıklarını görmedim, polislerin gece burada birini gördükleri zaman sen kimsin? Nerden geliyorsun? Demeleri lazım ama onlar da sadece arabayla geziyorlar. 2 yıl önce hırsız dükkânımıza girdi ve 2 yıl sonra hırsızın amcası yanımıza gelip bize yeğenimden şikâyetçi olmayın çünkü bakmakta olduğu çocukları var dedi, bizde kızdık dedik affedersek tekrardan gelir dükkanımıza girer ve eşyalarımızı çalar, demek istediğim burada hırsızlık sorunu var ve yetkililerin bu konuya el atmalarını rica ediyorum.
BURADA METRE USULÜ MÜ ÇALIŞIYORSUNUZ?
Daha önce sanayide kilo bazında çalışırdık, şuan kilo kalktı ve Şanlıurfa da Arap pazarı diye tabir ettiğimiz insanların gelip esnaflara bu iş kaça yapılır diye sorduğu sistem geldi. Eskiden kilo ile yaptığımız da içine hile girdi tartışması çıkardı ama işimdi örnek veriyorum ben bir işe 5 bin lira diyorum müşteri kabul ederse yaparım etmezse yapmam.
BİZE ZAMAN AYIRDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.
Ben teşekkür ederim.
ŞANLIURFA GAZETESİ