Dr. Halaç, bu sorunun erken dönemde tespit edilmesi ve tedavi edilmesi gerektiğini vurguladı.
Dr. Halaç, aneminin, normal hemoglobin ve hematokrit değerlerinin yaş ve cinsiyet grubuna göre -2 standart deviasyon altında olmasıyla tanımlandığını belirtti. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 2011 verilerine göre, çocuklar arasında en yüksek anemi prevalansının görüldüğünü belirten Dr. Halaç, “Dünya genelinde 273 milyon çocuk anemiden etkileniyor. Çocuklarda şiddetli anemi sıklığı ise yüzde 9 ile yüzde 1,5 arasında değişiyor” dedi. Şiddetli aneminin, ölüm oranları ve bilişsel gelişim üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğunu vurgulayan Dr. Halaç, en yaygın anemi nedeninin ise beslenmeye bağlı demir eksikliği olduğunu ifade etti.
Demir Eksikliği Anemisi Türkiye'de Yaygın
Demir eksikliği ve demir eksikliği anemisinin, tüm dünyada sağlık yükü açısından ilk 15'te yer aldığını belirten Dr. Halaç, Türkiye'de demir eksikliği anemisinin görülme sıklığının yüzde 15,2 ile yüzde 62,5 arasında değiştiğini açıkladı. Dünya çapında anemilerin yaklaşık yüzde 42'sinin demir eksikliği anemisinden kaynaklandığını da ekledi.
Bebeklik Dönemi ve Erken Müdahale Önemli
Bebeklerin ilk 4-6 aya kadar doğuştan gelen demir stoklarıyla dünyaya geldiğini ve bu stokların beslenme alışkanlıklarına göre zamanla azaldığını belirten Dr. Halaç, bebeklerin ilk 6 ay anne sütü almasının çok önemli olduğunu ifade etti. Süt çocukluğu dönemindeki anemilerin büyük bir kısmının demir eksikliğinden kaynaklandığını vurgulayan Dr. Halaç, "Yeni kuşakların sağlıklı olabilmesi için toplumun demir yetersizliği konusunda bilinçlendirilmesi şart. Bebeklerin demir eksikliği yönünden taranması, demir desteği verilmesi ve anemisi olan bebeklere tedavi sağlanması çok önemlidir" dedi.
'Demir Gibi Türkiye' Programı Başarı Sağladı
2004 yılında başlatılan “Demir Gibi Türkiye” programının önemli bir adım olduğunu belirten Dr. Halaç, program çerçevesinde yürütülen çalışmalarla anemi sıklığının 4-24 ay arasındaki çocuklarda yüzde 7'nin altına düştüğünü söyledi. Dr. Halaç, bebeklerin ve çocukların demir eksikliği nedeniyle karşılaşabilecekleri sağlık sorunlarını önlemek için erken tanı ve tedaviye büyük önem verilmesi gerektiğini belirterek, ailelerin bu konuda daha fazla bilinçlenmesi gerektiğini ifade etti.