Kitaplarda çiğköftenin hikayesi Kral Nemrut, HZ: ibrahim’i tek tanrıya inandığı için yakmaya karar verir. Halkına verdiği emir ile krallıktaki bütün ağaç ve odun parçalarını büyük bir meydanda toplatır. Evlerde yemek pişirmek için odun parçası kalmamıştır ve ateş yakılmasını yasaklamıştır. Hz. İbrahimi yakmak için meydana toplanan ağaç ve odun parçaları yakılacak tek ateştir.Halk kralın emriyle günlerce tahta parçalarını meydanda toplamıştır. Dağda avlandığı için bu emirden habersiz olan bir avcı, avladığı geyiği evine getirerek eşinden pişirmesini ister. Eş kralın ateş yakma yasağını anlatır. Avcı da çaresiz emre itaat eder. Avcı geyiğin sağ arka butunu ayırır, ince ince taşla döverek ezer. Bulgur, biber ve tuz katarak, ezdiği et ile bunları iyice yoğurur. Çiğ köftenin ilk kez bu avcı ve ailesi tarafından yapıldığı rivayet ediliyor.

Şanılurfa’da kara etten yapılana  çiğköfte denir. Yine Şanlıurfa’da mercimekle yapılana mercimekli köfte, yumurta ile yapılana yumurtalı köfte, etsiz köfte ise Şanılurfa’da yapılır ve hafif su konularak ekşili kıyma yapılar ve kuru urfa ekmeği ile tüketirildi. Şanlıurfa’da etsiz yapılan hiçbir köfteye yumurtalı çifğ köfte dememiştir.

Şanılurfa Ticaret odası Şanılurfa çiğ köftesini tescil etmiş, ancak etsiz yoğrulanı da etsiz çiğköfte diye tescil edilmesi bunu onaylayanların kağıt üzerinde iş ve işlemleri yaptığını gösteriyor.

Bir defa HZ:ibrahim’in yaşadığı yer Şanlıurfa,ateşe atıldığı yer Balıklıgöl , rivayet edilen olayın gerçekleştiği yer Şanılurfa.

Şanılurfa yetkililerinin iyi bir itiraz edemediği görünüyor.kitaplar, yazılar, TRT belgeselleri hep kanıttır. İtirazın red edilmesi ürünlerimize sahip çıkılamadığının göstergesidir.