Başkent Üniversitesi Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Nükleer Tıp Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Neşe Torun, merkezlerinde sundukları hizmetler ve nükleer tıbbın sağlık alanındaki önemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Torun, “Hastanemizin kuruluşundan bu yana, nükleer tıp alanında deneyimli dört hekim ve 15 ekip arkadaşımızla hastalarımıza hizmet sunuyoruz. Nükleer tıp, radyasyonun tanı ve tedavi amaçlı kullanıldığı bir bilim dalıdır ve başta onkoloji olmak üzere, birçok organ ve sistem hastalıklarının tespitinde etkin bir rol oynuyor,” dedi.
PET-BT: Kanser ve Diğer Hastalıkların Takibinde Önemli Bir Araç
Dr. Torun, tanı alanında kullanılan başlıca cihazlardan Sintigrafi ve PET-BT hakkında da bilgi verdi. PET-BT"nin, kanser tespiti ve takibi dışında psikiyatri, nöroloji ve enfeksiyon hastalıklarında da geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu belirten Dr. Torun, “Merkezimizde bugüne kadar 35.000"in üzerinde hastaya PET-BT hizmeti sunduk,” ifadelerini kullandı.
RAI Tedavisiyle Tiroit Hastalıklarında Başarı
Nükleer tıbbın tedavi alanında da önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Dr. Torun, “RAI tedavisi, halk arasında atom tedavisi olarak bilinir ve tiroit kanseri ile hipertiroidi tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Merkezimizde bugüne kadar 4.000"in üzerinde tiroit kanseri ve hipertiroidi hastasını bu yöntemle tedavi ettik,” dedi. Ayrıca, tiroit ve boyun ultrasonu, tiroit ince aspirasyon biyopsisi gibi işlemleri de gerçekleştirdiklerini belirten Dr. Torun, bu hizmetlerden bugüne kadar 100.000'in üzerinde hastanın faydalandığını söyledi.
Prostat Kanseri ve Nöroendokrin Tümörler İçin İleri Düzey Tedaviler
Başkent Üniversitesi Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Nükleer Tıp Anabilim Dalı, hormona dirençli prostat kanserlerinin tedavisinde önemli bir merkez olarak öne çıkıyor. Dr. Torun, “2015 yılından bu yana özellikle hormona dirençli prostat kanserlerinin tedavisinde LU-177 PSMA ve RA-223 tedavilerini başarıyla uyguluyoruz. Türkiye"de en fazla sayıda tedavi uygulayan merkezlerden biri olarak, bugüne kadar 186 hastaya LU-177 PSMA ve RA-223 tedavilerini uyguladık,” diye belirtti.
Cerrahi Süreçleri Kolaylaştıran Yenilikçi Yöntemler
Nükleer tıbbın cerrahi öncesi süreçlerdeki önemine de değinen Dr. Torun, “Tiroit ve paratiroit cerrahisi öncesinde hastalarımızı USG ve sintigrafi ile değerlendiriyoruz. Cerrahi bölgeyi radyoaktif madde veya kalemle işaretleyerek cerrahın doğru dokuyu kısa sürede bulmasını sağlıyoruz, bu da cerrahi sürenin kısalmasına katkıda bulunuyor,” dedi.
Gelecekte Nükleer Tıbbın Rolü Daha da Artacak
Dr. Torun, nükleer tıbbın sağlık sektöründeki rolünün giderek genişlediğini belirterek, “Nükleer tıp, tanı ve tedavi süreçlerinde giderek daha fazla önem kazanıyor. Özellikle kanser hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığın teşhis ve tedavisinde nükleer tıbbın çok daha büyük bir rol oynayacağına inanıyorum,” şeklinde konuştu.