Mehmet Hicri’den Şanlıurfalı Sanatçılara Sitem: “Şanlıurfa’nın Kıymetini Bilemediler”
Mehmet Hicri, Şanlıurfa Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, Şanlıurfalı sanatçıların memleketlerine yeterince destek vermediğini dile getirerek dikkat çeken ifadelerde bulundu. Hicri, bugüne kadar bu sanatçılardan kente yönelik herhangi bir katkı görmediklerini vurguladı.
“Bugüne kadar Şanlıurfalı sanatçıların buraya destek olduklarıyla ilgili herhangi bir duyum almadım, bir şeye şahit de olmadık. Bunun yanında Şanlıurfalıların bu kişilere daha çok faydaları olmuştur. Gerek caddelere isim verilmesi gerekse parklara isim verilmesi gibi faaliyetler hâlâ devam ediyor. İnsanlarımız onların kıymetini biliyorlar ama onlar Şanlıurfa’nın kıymetini bilemediler, bugüne kadar herhangi bir faydalarını da görmedik,” diyen Hicri, bu durumu şöhretin etkisine bağladı.
Sanatçıların memlekete karşı ilgisizliğini değerlendiren Hicri, “Bunun nedeni belki de şöhretin baş döndürücülüğüdür, belki parayı bulduktan sonra memlekete gidip gelmeme, buradaki eksiklikleri görmeme. Tabii bir şeyi görmediğiniz zaman da ister istemez faydanız olmaz,” ifadelerini kullandı.
Şanlıurfa’daki yoksulluk ve eğitimsizlik ortamına dikkat çeken Hicri, vicdani bir çağrıda bulunarak şunları söyledi: “Aslında bu iş biraz vicdan meselesi. Gelip buradaki fakir ortamı ve eğitimsizliği görseler belki bu onların kalbine bir nükseder ve vicdan muhasebesi yaparlar, faydaları olur. Ama uzun zamandan beri Şanlıurfa’ya geldiklerini duymadık.”
İbrahim Tatlıses’in Cumhurbaşkanı ile birlikte kente gelişine de değinen Hicri, bu ziyaretin gerekçesini anlayamadığını belirterek, “En son, malumunuz, Cumhurbaşkanıyla beraber İbrahim Tatlıses Şanlıurfa’ya geldi. Gelmesinin nedenini de bir türlü anlamadık. Sadece sordu ‘Var mısın?’ O da ‘Varım’ dedi, bu kadar. Aslında bunun için gelmesine de gerek yoktu,” dedi.
Şanlıurfa’nın tarih boyunca ses zenginliği ile ön planda bir şehir olduğunu söyleyen Hicri, kentin bu özelliğini doğasından aldığına inandığını belirterek, “Şanlıurfa tarih boyunca ses yönünden gerçekten çok değerli bir şehir çünkü gerek havasından, gerek suyundan ve gerekse yiyeceğinden olsun, insanımızın sesi yanıktır. Sadece şarkıyla değil, Kur’an-ı Kerim okuyan çok güzel insanlarımız da var şehrimizde,” dedi.
Ancak Hicri, bu tarz değerli seslerin artık yetişmemesinin temel nedeninin altyapı eksikliği olduğunu vurguladı. Müzik eğitiminin yetersizliğine dikkat çeken Hicri, “Bu tür insanların artık olmamasının nedeni de şudur: Altyapı yatırımı derler ya, maalesef altyapı yatırımı yok. Müzik okulları açılmıyor ve daha önceden ses yarışmaları yapılırdı ama şimdiki ses yarışmaları gibi değil, gerçekten ileriye dönük yarışmalardı. Şu an yapılan ses yarışmalarında birinci olan kişiye ödül veriliyor ve sonra o kişi unutuluyor. Sokakta görseniz tanımazsınız. O yüzden ben bunun altyapı yatırımıyla ilgili bir konu olduğunu düşünüyorum,” şeklinde konuştu.