Şanlıurfa Eski İl Genel Meclisi Başkanı ve Mimar Uğur Beyazgül, hastalara bile hekim seçme hakkı verilirken, ömür boyu kendilerine fikri ve ticari açıdan yön verecek meslek odasını seçme hakkının neden mühendis ve mimarlara verilmediğini belirtti.
💢 Beyazgül; 30 yılı aşkın süredir mimarlık yapıyorum… Oda başkanı oldum, genel merkez delegesi oldum…
Şunu söyleyebilirim:
Hiçbir oda başkanı, Mimar ve Mühendis Odalarının Genel Merkezinin belirlediği çerçevenin dışına çıkamaz. Genel Merkezlerin onayı olmadan, üyeleri arasında ticari bir dayanışma organize edemez. Yerel odalar, bir nevi belge ve aidat parası toplayan sekreterya konumundadır.
💢 Meslekten men etme yetkisine sahip olan, memuriyet veya herhangi bir işe girebilmek için bile belge almak zorunda kalınan odalar karşısında; mühendislerin bilinçaltına yerleşen geçim kaygısı, bir ömür boyu özgür düşüncelerini ifade etmeleri ve odaları sorgulamaları önünde bir bariyer oluşturmaktadır.
💢 Peki, siz meslek odalarının mimar ve mühendislerin hakkını savunduğu bir eylem veya beyanat duydunuz mu?
Mesela, onları müteahhit sultasından kurtaracak bir çabaya şahit oldunuz mu?
💢 Yapı denetim bürolarında, belediyeler ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kıskacı altında, en ufak hatada mahkemeye verilme korkusuyla yaşayan, asgari ücretle çalışan mimar ve mühendislerin hakkının savunulduğunu hiç duydunuz mu?
💢 Belediyelerle iş birliği yapan kartelleşmiş şirketler dışında, büro kirasını bile ödeyemeyen ve sonunda bu kartellere düşük ücretle işçilik yapmak zorunda kalan mühendislerin ve mimarların durumu hiç mi yürekleri sızlatmaz?
💢 Peki, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, kendi şehrine alternatif yerleşim modelleri geliştiren bir şehir plancıları odası örneği…
Ya da yerel dokuya uygun konut tipleri geliştiren bir mimarlar odası örneği…
Yerel endemik bitkileri geliştiren peyzaj ve ziraat mühendisleri odası örneği…
Zeytin ve benzeri endüstri ormanları üzerinde çalışan bir orman mühendisleri odası örneği…
Ülkemizde neden gelişmez?
Bu örnekleri makine mühendislerinden uçak mühendislerine kadar tüm odalar için çoğaltabiliriz.
💢 Büyük bir potansiyel atıl durumdadır. Ne yazık ki mesleğin ve çağın gerekliliklerinden çok, yetmişlerin sloganlarının gölgesinde yaşayan, ideolojik kavgaların girdabına giren bazı oda genel merkezlerinin alternatiflerinin olmayışı, onları iç muhasebe yapmaktan uzak tutmaktadır. Alternatifsiz olmanın konforunu yaşamaktadırlar.
💢 Halbuki ülkemiz tek partili sistemden çok partili sisteme geçmemiş miydi? Memurlar dahi kendi fikirlerine uygun sendika seçme hakkına sahip olmamış mıydı? O halde neden mimar ve mühendisler özgür düşüncelerini geliştirecek bir ortama bir türlü sahip olamazlar?
💢 Sonuç olarak:
Maddi ve düşünsel olarak önü kesilmiş olan mimar ve mühendislerin kendilerini ifade edebileceği alternatif meslek odaları acilen oluşturulmalıdır. Hatta yerelde Ankara’dan bağımsız odaların kurulması, demokrasi ve anayasanın temel unsurlarına da uygun olacaktır.
💢 Unutmayalım ki, 700 bine yakın mühendis ve mimarın önündeki maddi ve düşünsel bariyerin kalkmasıyla ülkemizin kalkınması ve muasır medeniyete ulaşması açısından önemli bir sinerji oluşacaktır.
💢 Ülkemiz Yeni Dünyaya daha güçlü ve güvenli bir adım atacaktır.