Araştırmaya göre, yaklaşık her üç İK profesyonelinden ikisi yapay zekâ ile hazırlanmış öz geçmişlerle (CV) karşılaştığını belirtirken, her iki profesyonelden biri bu CV’leri özgünlükten uzak olarak değerlendiriyor.

Özellikle son iki yıldır ChatGPT, Gemini gibi yapay zekâ tabanlı metin üretim araçlarının yaygınlaşmasıyla birlikte, iş yapış şekilleri kadar işe alım süreçlerinde de köklü bir değişim yaşanıyor. Şirketler, öz geçmişleri yapay zekâ ile değerlendirip filtrelerken, ilk aşamadaki görüşmeleri yine yapay zekâ aracılığıyla yapan şirketlerin sayısı da artıyor. Ancak işe alım sürecinde yapay zekâ kullananlar yalnızca şirketler değil; adaylar da öz geçmiş ve ön yazılarını hazırlarken bu teknolojilerden faydalanıyor. Peki, bu durum ne kadar fark ediliyor ve İK profesyonellerinin kararlarını nasıl etkiliyor?

Kolay İK tarafından çevrim içi anket yöntemiyle gerçekleştirilen ve yaklaşık 200 kişinin katıldığı araştırma, İK profesyonellerinin bu konudaki yaklaşımlarını ortaya koydu.


İK Profesyonelleri, CV’lerin Nasıl Hazırlandığını Fark Ediyor

Araştırmaya katılan İK profesyonellerinin yüzde 32’si son bir yılda birçok kez, yüzde 32’si ise birkaç kez yapay zekâ ile hazırlanmış bir CV veya ön yazıyla karşılaştığını belirtirken; yüzde 36’sı hiç rastlamadığını ifade etti. Ancak bu CV’lere denk gelmediğini söyleyenlerin önemli bir kısmı da adayların yapay zekâ kullandığını düşündüğünü belirtti. Öyle ki, “adayların çoğu yapay zekâ kullanmıyor” diyenlerin oranı yalnızca yüzde 12.

İş başvurusu hazırlığında yapay zekâ kullananların büyük bir bölümünü iş hayatının başında olanlar oluşturuyor. İK profesyonellerinin yüzde 52’si yeni mezun ve stajyerlerin, yüzde 17’si 1–3 yıl deneyime sahip adayların, yüzde 4’ü ise orta düzey profesyonellerin öz geçmişlerinde yapay zekânın izleriyle karşılaştığını belirtiyor. Yüzde 27’lik bir kesim ise yapay zekânın tüm aday gruplarında etkili olduğunu düşünüyor.


Yapay Zekâlı CV’ler Destekleniyor ama Özgünlük Eksikliği Eleştiriliyor

İK profesyonellerinin yüzde 53’ü, bir CV’nin yapay zekâ ile hazırlanmasının işe alım kararlarını doğrudan etkilemediğini, esas olanın adayın sahip olduğu beceriler olduğunu vurguluyor. Yüzde 29’u yapay zekâ kullanımını desteklediğini çünkü bunun adayın teknolojiye uyum sağladığını gösterdiğini söylerken, yüzde 18’i ise bu yöntemi adayın gerçek yeteneklerini yansıtmayabileceği gerekçesiyle olumsuz buluyor.

Katılımcıların yüzde 50’si, yapay zekâ ile hazırlanmış öz geçmişleri tekrarlayan, kişisel olmayan ve özgünlükten uzak bulurken; yüzde 37’si bu CV’leri standart ama yeterli, yüzde 13’ü ise profesyonel ve etkileyici olarak değerlendiriyor.

Diğer yandan, yüzde 15’i yapay zekâlı CV’lerin çoğu zaman abartılı ya da yanlış bilgiler içerdiğini, yüzde 62’si bazı bölümlerinin gerçek dışı olduğunu, yüzde 18’i bu konuda kararsız olduğunu ifade ederken; yalnızca yüzde 5’i genellikle doğru bilgilerle karşılaştığını belirtti.

Abartılı ya da yanlış bilgi içeren öz geçmişlerin çoğu zaman mülakatlarda ortaya çıktığına dikkat çeken katılımcıların yüzde 52’si bu durumla birkaç kez, yüzde 20’si ise sık sık karşılaştığını belirtti.

Kaynak: İHA